Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Віртуальні виставки

Органічне землеробство: крок за кроком
(До Дня дачника)

(відділ виробничої літератури)

Розділи виставки:

  1. Органічне землеробство та його розвиток в Україні
  2. Секрети родючості ґрунту при органічному землеробстві
  3. Особливості вирощування екологічно чистих продуктів
  4. Біологічний захист рослин від шкідників і бур’янів
  5. Креативні підходи відомих аматорів землеробської справи до вирішення садово-городніх питань

фото

РОЗДІЛ 1. Органічне землеробство та його розвиток в Україні

Органічне землеробство є одним із важливих пріоритетів розвитку сучасного сільського господарства України. Ведення екологічного землеробства є необхідністю, яка продиктована і зумовлена у загальносвітовому середовищі.

Органічне землеробство нагадує традиції наших предків, які займалися сільським господарством і всі рослинні продукти харчування вирощували своїми руками, з мінімальним застосуванням технічних засобів, без добрив і отрутохімікатів. Однак з урахуванням сучасної екологічної обстановки воно себе виправдовує.

Розвиток органічного землеробства є складним організаційним механізмом, який потребує значних напрацювань на попередньому етапі запровадження. Насправді екологічне землеробство – це не просто відмова від використання мінеральних добрив та хімічних засобів захисту рослин, це ціла система норм і вимог, які повинні бути забезпечені при організації ведення сільськогосподарського виробництва продукції. Органічне виробництво й вирощена органічна продукція вважаються такими лише після одержання відповідного сертифіката якості продукції, за умови дотримання усіх вимог і норм органічного землекористування.

До основних вимог ведення екологічного виробництва належать:

  • органічне виробництво здійснюється лише на екологічно чистих землях;
  • вирощування сільськогосподарських культур здійснюється без використання синтетичних міндобрив, генетично модифікованого насіння і посадкового матеріалу, пестицидних технологій;
  • застосування широкозахватних важких дискових борін та широкозахватних культиваторів на глибину обробітку ґрунту 4-5 см;
  • вирощування сільськогосподарських культур, адаптованих до природнокліматичних, ґрунтових умов;
  • захист посівів від хвороб і шкідників агротехнічними, мікробіологічними препаратами та профілактичними засобами тощо.

Органічне землеробство дуже популярне в європейських країнах і США, які, незважаючи на розвиток агротехнічної промисловості, в першу чергу, дбають про якість одержуваної продукції і здоров'я населення.

Таким чином, органічне землеробство стає все більш популярним в наш час. Воно передбачає розумний підхід у вирощуванні різних сільськогосподарських культур (овочів, зелені та ін). Таке землеробство не порушує екологічність навколишнього середовища та дозволяє отримати високоякісну продукцію для харчування.

фото

Література:

  1. Адаптивні системи землеробства: підручник / В.П. Гудзь, І.А. Шувар, А.В. Юник та ін.; за ред. В.П. Гудзя. – К.: Центр учб. л-ри, 2014. – 336 c.
  2. Артиш В.І. Виробництво органічної продукції в країнах Європейського Союзу / В.І. Артиш // Економіка АПК. – 2014. – № 2. – С. 93-96.
  3. Бегей С.В. Екологічне землеробство: підруч. для студ. і викл. агроном. спец. ВНЗ / С.В. Бегей, І.А. Шувар. – Львів: Новий Світ-2000, 2007. – 430 c.
  4. Бойко Л. Передумови розвитку органічного виробництва в Україні / Л. Бойко // Землевпорядний вісник. – 2011. – № 2. – С. 30-35.
  5. Буга Н.Ю. Перспективи розвитку органічного виробництва в Україні / Н.Ю. Буга, І.Г. Яненкова // Актуальні проблеми економіки. – 2015. – № 2. – С. 117-125.
  6. Гаваза Є.В. Ринок органічної продукції та його інфраструктура: сучасний стан і перспективи розвитку / Є.В. Гаваза // Економіка АПК. – 2014. – № 5. – С. 131-135.
  7. Донцов С.О. Складові органічного землеробства / С.О. Донцов // Дім, сад, город. – 2011. – № 10. – С. 28-29.
  8. Етапи становлення та засади екологічно чистого землеробства в Україні: матеріали засід. Наук. Ради Всеукр. екол. ліги / Всеукр. еколог. ліга – К.: Центр еколог. освіти та інформації, 2004. – 31 c.
  9. Землеробство та меліорація: підручник / І.І. Назаренко, І.С. Смага, С.М. Польчина, В.Р. Черлінка; за ред. І.І. Назаренка. – Чернівці: Книги – XXI, 2006. – 543 c.
  10. Карєєв О.М. Забезпечення економічної безпеки аграрних підприємств в умовах органічного землеробства / О.М. Карєєв // Економіка АПК. – 2015. – № 4. – С. 101-106.
  11. Методичні рекомендації з основ органічного землеробства для фермерів (досвід ПП Агроекологія) / Громад. орг. «Центр природного землеробства», П.В. Писаренко, А.С. Антонець, В.М. Писаренко. – Полтава: Гонтар О.В., 2013. – 60 c.
  12. Органічне землеробство в чистому довкіллі / Всеукр. еколог. ліга; гол. ред. Т.В. Тимочко, О.М. Байрак. – К.: Центр екол. освіти та інформації, 2011. – 24 c.
  13. Сокальський В.В. Органічне землеробство: проблеми і перспективи / В.В. Сокальський // Економіка АПК. – 2010. – № 4. – С. 48-53.
  14. Танчик С.П. No-till і не тільки. Сучасні системи землеробства / С.П. Танчик. – К.: Юнівест Медіа, 2009. – 160 c.
  15. Якубів В.М. Розвиток органічного землеробство в Україні: екологічний та соціоекономічний ефекти / В.М. Якубів // Економіка АПК. – 2013. – № 11. – С. 27-32.
На початок

РОЗДІЛ 2. Секрети родючості ґрунту при органічному землеробстві

Органічне землеробство – це система землеробства, заснована на дбайливому поводженні з ґрунтом. Вона менш трудомістка і витратна.

Головний принцип органічного землеробства полягає в мінімальному обробітку ґрунту. Тут землю не копають і не орють, а лише розпушують за допомогою спеціальних пристосувань, таких як плоскоріз Фокіна. Навіть рихлити її слід тільки при необхідності і на невелику глибину (до 5 см).

Грунт – це середовище існування для багатьох живих організмів. В ньому знаходяться корені рослин, комахи, черв’яки, різні мікроорганізми. Якщо вирізати з землі шматок ґрунту з рівними гранями, то можна спостерігати, наскільки вона пориста і пронизана живими організмами. Вони роблять структуру ґрунту пухкою, пористою для проникнення води і повітря, а отже, збагачують киснем та поживними речовинами (насамперед азотом, фосфором, калієм).

Природна родючість ґрунту є основним потенціалом органічного землеробства і потребує постійного відновлення. Дослідженнями багатьох науковців встановлено, що лише за механічного обробітку (без удобрення та хімічної меліорації) в орних ґрунтах відбуваються втрати гумусу, погіршення фізико-хімічних, агрофізичних властивостей, що є загрозою втрати ним потенційної родючості та, відповідно, зниження врожайності культур.

За ведення органічного землеробства заходи збереження родючості ґрунту обмежені порівняно з традиційним землеробством. Для забезпечення відповідного рівня родючості ґрунтів дозволяється внесення органічних добрив, компостів, побічної продукції рослинного походження, органічної маси і зелених добрив. Крім того, необхідним є використання сівозміни для покращення фітосанітарного стану та фіксації азоту рослинами з повітря.

Для поліпшення структури ґрунту городники використовують метод мульчування, який дозволяє зупинити ріст бур’янів і утримати в землі достатню кількість вологи. У природі земля завжди покрита шаром листя і трави – метод мульчування допомагає захистити грунт від перегріву і ерозії.

Для збільшення гумусу і поліпшення структури ґрунту в біологічному землеробстві застосовуються тільки органічні добрива, головними з яких є компост і сидерати. Сидерати – це зелені добрива, в якості яких можна використовувати різні трави та зернові культури (гірчиця, конюшина, люпин, ріпак, жито, овес та інші).

Докладніше про методи підвищення родючості ґрунту можна дізнатися із літератури, яка представлена в цьому розділі.

фото

Література:

  1. Анненков Б.С. Не мешай огороду лопатой и плугом! Путь к плодородию / Б.С. Анненков. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2009. – 160 c.
  2. Вечерина Е.Ю. Умный огород: технологии и приемы / Е.Ю. Вечерина. – М.: Эксмо, 2013. – 160 c.
  3. Герасимова Н. Плоскорез Фокина. Как решить самые сложные задачи садовода за 20 минут / Н. Герасимова. – М.: АСТ; Владимир: ВКТ, 2011. – 159 c.
  4. Герасимова Н. Плоскорез Фокина. Секреты урожая. Как работать в 20 раз меньше, а получать в 20 раз больше / Н. Герасимова. – М.: Полиграфиздат, 2011. – 160 c.
  5. Гридчин В.Т. Азы плодородия и успешного земледелия / В.Т. Гридчин. – К.: До Землі з любов'ю, 2010. – 106 c.
  6. Как повысить плодородие почвы с помощью калифорнийских червей / авт.-сост. С.В. Кулиш. – М: АСТ; Донецк: Сталкер, 2005. – 47 c.
  7. Калинина И. Живая земля. Секреты органического земледелия / И. Калинина. – СПб.: Вектор, 2009. – 122 c.
  8. Кизима Г.А. Все секреты плодородия на вашем участке. Природное органическое земледелие / Г.А. Кизима. – СПб.: Вектор, 2011. – 160 c.
  9. Кислова Н.М. Полезные свойства сорняков / Н.М. Кислова. – М.: АСТ-ПРЕСС КНИГА, 2010. – 288 c.
  10. Курдюмов Н.И. Как удобрять грядку растениями / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 32 c.
  11. Курдюмов Н.И. Мастерство плодородия / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис, 2004. – 512 c.
  12. Курдюмов Н.И. Мир вместо защиты. Практика природного земледелия / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2010. – 416 c.
  13. Обробіток ґрунту: історія розвитку наукових основ: навч. посіб. / В.А. Вергунов, Ф.С. Галиш, В.Г. Молдован та ін. – Кам’янець-Подільський: ФОП Сисин О.В., 2008. – 148 c.
  14. Подолинский А. Биодинамическое земледелие. Вступительные лекции. Т. 1 / А. Подолинский. – Львів: Піраміда, 2009. – 244 c.
  15. Траннуа П.Ф. Чудесный огород / П.Ф. Траннуа. – М.: АСТ-ПРЕСС КНИГА, 2011. – 304 c.
  16. Хворостухина С.А. Как повысить плодородие почвы / С.А. Хворостухина. – М.: РИПОЛ классик, 2011. – 256 c.
  17. Якість ґрунтів та сучасні стратегії удобрення: підручник / Д. Мельничук, М. Мельников, Дж. Хофман та ін. – К.: Арістей, 2004. – 488 c.
На початок

РОЗДІЛ 3. Особливості вирощування екологічно чистих продуктів

Не кожен може собі дозволити харчуватися екологічно чистими продуктами, адже коштують вони дорожче, ніж звичайні. Проте, не обов’язково бути мільйонером, щоб дозволити собі харчуватися такими продуктами. Органічним землеробством кожен може займатися власноруч і вирощувати овочі та фрукти без нітратів на власному городі чи в саду. Для цього просто необхідно відмовитися від хімічних засобів захисту від шкідників та хвороб і азотних добрив. Так, після збору урожаю можна посіяти на городі траву-сидерат, наприклад, гречку (вона добре придавлює бур’яни), жито (очищає ґрунт) чи бобові трави. При першому морозі трави відмирають і перетворюються на хороше добриво для землі.

Щоб самому вирощувати екологічно чисті овочі та фрукти, необхідно чітко розуміти, коли слід попередити небезпеку і обробити рослину біологічними препаратами. Окрім того, виникають труднощі зі зберіганням. Органічна продукція у звичайних умовах довго лежати в ідеальному стані не буде – вона може швидко зіпсуватися. Тому для її зберігання необхідні спеціальні камери, у яких можна регулювати температуру.

Також для органічного землеробства необхідно обирати правильні сорти, тобто такі, які найбільш стійкі до різних несприятливих чинників.

Література даного розділу розкриває секрети успішного вирощування органічної продукції у вашому саду та на городі.

фото

Література:

  1. Артиш В.І. Система вимог до технологій вирощування органічної продукції / В.І. Артиш // Економіка АПК. – 2011. – № 5. – С. 37-41.
  2. Бахчевые растения: практ. спр-к овощевода. – К.: Юнивест Медиа, 2012. – 240 c.
  3. Бенджамин Д. Книга умного садовода. Лучшие способы, методы, приемы, идеи / Д. Бенджамин, Д. Мартин; предисл. Г. Кизима; пер. с англ. Т. Бобровой. – М.: АСТ: Астрель, 2010. – 320 c.
  4. Бублик Б.А. Умный огород круглый год. Тыща уловок огородника / Б.А. Бублик, В.Т. Гридчин. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 256 c.
  5. Васильева Я.В. Как вырастить здоровую и крепкую рассаду цветов, овощей, земляники / Я.В. Васильева. – Харьков: Аргумент Принт, 2013. – 256 c.
  6. Виноград и виноделие – К.: Юнивест Медиа, 2013. – 244 c.
  7. Власенко Е.А. Сад и огород. Как вырастить за один сезон / Е.А. Власенко, А.С. Гаврилова. – М.: Эксмо, 2012. – 192 c.
  8. Выращивание рассады / авт.-сост. В.П. Шепина. – М.: АСТ; Донецк: Сталкер, 2007. – 125 c.
  9. Ганичкина О.А. Справочник умного садовода / О.А. Ганичкина, А.В. Ганичкин. – М.: Эксмо, 2014. – 272 c.
  10. Ганичкина О.А. Справочник успешного огородника / О.А. Ганичкина, А.В. Ганичкин. – М.: Эксмо, 2014. – 416 c.
  11. Давыдовский К.Ю. Картофель. Новые сорта и технологии / К.Ю. Давыдовский. – К.: Юнивест Медиа, 2012. – 224 c.
  12. Данілкова Т.В. Особливості вирощування картоплі в органічних господарствах / Т.В. Данілкова, О. П. Чоловська. – Львів: [б. в.], 2014. – 68 c.
  13. Доброва Е.В. Подзимние посевы: секреты успеха раннего урожая / Е.В. Доброва. – М.: РИПОЛ классик, 2011. – 256 c.
  14. Земляника садовая. Интенсивная технология выращивания. – 2-е изд., перераб. и доп. – К.: Юнивест Медиа, 2013. – 96 c.
  15. Капустные растения: практ. спр-к овощевода. – К.: Юнивест Медиа, 2009. – 256 c.
  16. Кизима Г.А. Как посадишь, так и поешь. Агротехника на шести сотках / Г.А. Кизима. – М.: АСТ: Астрель; Владимир: ВКТ, 2009. – 186 c.
  17. Кизима Г.А. Не наступай в саду на грабли / Г.А. Кизима. – СПб.: Крылов, 2009. – 128 c.
  18. Кизима Г.А. Пособие для разумно ленивых садоводов / Г.А. Кизима. – 2-е изд., перераб. и доп. – СПб.: Вектор, 2009. – 128 c.
  19. Князева Д. Все овощи для вашего огорода: мини-энциклопедия дачника / Д. Князева, Т. Князева. – М.: Эксмо, 2011. – 384 c.
  20. Луковые растения: практ. спр-к овощевода. – К.: Юнивест Медиа, 2011. – 256 c.
  21. Огурец: практ. спр-к овощевода. – 2-е изд., перераб. и доп. – К.: Юнивест Медиа, 2011. – 256 c.
  22. Оксенов А. Что и когда сажать, поливать, защищать и удобрять / А. Оксенов. – Донецк: ООО «ПКФ «БАО»», 2013. – 224 c.
  23. Пасленовые растения: практ. спр-к овощевода. – К.: Юнивест Медиа, 2012. – 320 c.
  24. Плотникова Т.Ф. Огород. Как получить сверхурожай / Т.Ф. Плотникова. – М.: Эксмо, 2013. – 192 c.
  25. Пригаровский Е. Органическое виноградарство 2. Путешествие по винограднику / Е. Пригаровский. – [б. м.]: [б. и.], [2013]. – 52 c.
  26. Пригаровский Е. Результативное органическое земледелие. Шаг за шагом / Е. Пригаровский. – [б. м.]: [б. и.], [2013]. – 52 c.
  27. Сидоренко С.А. Умные саженцы. Что, куда и как сажать. Секреты лёгкой руки / С.А. Сидоренко. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2012. – 128 c.
  28. Столовые корнеплоды: практ. спр-к овощевода. – К.: Юнивест Медиа, 2011. – 256 c.
  29. Томат: практ. спр-к овощевода. – 2-е изд., перераб. и доп. – К.: Юнивест Медиа, 2011. – 256 c.
  30. Траннуа П.Ф. Сад и огород для ленивых / П.Ф. Траннуа. – М.: АСТ-ПРЕСС КНИГА, 2011. – 320 c.
  31. Хессайон Д.Г. Все об овощах / Д.Г. Хессайон, пер. с англ. О.И. Романовой, науч. ред. В.Р. Филин. – М.: Кладезь-Букс, 2010. – 144 c.
  32. Шестопал Г.С. Основи органічного виробництва ягідної продукції / Г.С. Шестопал. – Львів: [б. в.], 2013. – 111 c.
  33. Шульгина Л.М. Все о выращивании ранних овощей, фруктов и цветов / Л.М. Шульгина. – Харьков: Клуб Семейного Досуга, 2013. – 240 176 c.
На початок

РОЗДІЛ 4. Біологічний захист рослин від шкідників і бур’янів

Біологічний метод захисту рослин базується на використанні живих організмів, продуктів їх життєдіяльності та біологічно активних речовин, іншими словами, зоофагів, ентомопатогенних мікроорганізмів, гербіфагів, антибіотиків, феромонів, ювеноїдів, біологічно активних речовин, що регулюють розвиток та розмноження шкідливих організмів.

Спроби використання одних організмів для боротьби з іншими здійснювалися з давніх часів. Понад тисячу років тому почали застосовувати мурашок для знищення шкідливих комах на цитрусових рослинах. Була приручена дика кішка для боротьби з мишами та іншими гризунами, що шкодять запасам.

Сьогодні для захисту рослин використовують профілактичні, механічні, агротехнічні, імунологічні та біологічні методи, також можуть використовуватись препарати, виготовлені з природних компонентів, які не є токсичними або слаботоксичними для корисних мікроорганізмів.

Для захисту рослин дозволено використовувати в органічному сільському господарстві:

  • речовини рослинного і тваринного походження: бджолиний віск; желатин; гідролізовані білки; лецитин; рослинні олії (м’ятна, ялівцева, кминна); піретрини, отримані з хризантеми тощо.
  • речовини для застосування у пастках або дозувальних пристроях: діамонійфосфат; феромони тощо;
  • інші речовини, які традиційно використовуються в органічному сільському виробництві: фосфат заліза; мідь; калійні мила; парафінова олія; полісульфід кальцію; перманганат калію тощо.

Для захисту рослин від шкідників і хвороб застосовують мікробіологічні препарати бактеріальні та грибні, торгові найменування яких мають бути дозволеними сертифікаційними органами.

Література даного розділу допоможе вам захистити рослини від шкідників та хвороб біологічними препаратами, які екологічно безпечні, не шкідливі для людини, не накопичуються в продуктах, що дозволяє отримувати органічну продукцію.

фото

Література:

  1. Букшій В.Д. Агроекономічні поради овочівникам / В.Д. Букшій, Н.В. Федорчук. – Кам'янець-Подільський: Медобори-2006, 2012. – 208 c.
  2. Жирмунская Н.М. Огород без химии / Н.М. Жирмунская. – СПб.: ДИЛЯ, 2008. – 352 c.
  3. Звонарев Н.М. Защита огорода и сада без химии и яда / Н.М. Звонарев. – М.: Центрполиграф, 2010. – 123 c.
  4. Кашкаров А.П. Отходы – в доходы. Правила и проекты безубыточного хозяйствования / А.П. Кашкаров. – М.: ДМК Пресс, 2012. – 152 c.
  5. Кизима Г.А. От любого сорняка больше пользы, чем вреда / Г.А. Кизима. – СПб.: Вектор, 2013. – 224 c.
  6. Переднев В.П. Огород без химии / В.П. Переднев, Е.А. Стельмашок. – Мн.: Ураджай, 1996. – 367 с.
  7. Полезная книга огородника. Все об удобрениях и борьбе с вредителями / сост. Ю.Д. Бойчук. – Харьков: Клуб Семейного Досуга, 2013. – 128 c.
  8. Серикова Г.А. Защита сада и города от вредителей и болезней / Г.А. Серикова. – М.: Эксмо, 2013. – 192 c.
  9. Шумахер О.В. Борьба с сорняками / О.В. Шумахер, О.А. Петросян. – М.: Вече, 2006. – 176 c.
  10. Щукин В. Биометод против вредителей / В. Щукин // Огородник. – 2011. – №. 6. – С. 18-19.
На початок

РОЗДІЛ 5. Креативні підходи відомих аматорів землеробської справи до вирішення садово-городніх питань

У цьому розділі представлена література, яка розкриває багаторічний досвід ведення органічного землеробства відомих аматорів землеробської справи, які запевняють, що будь-яка земля може перетворитися в родючу й продуктивну та на практиці доводять результативність власних технологій органічного землеробства.

фото

Література:

  1. Бублик Б.А. Ваш огород: непривычный подход к привычным вещам / Б.А. Бублик, Т.Ф. Бублик. – 2-е изд., испр. – Харьков: Клуб Семейного Досуга, 2008. – 240 c.
  2. Бублик Б.А. Огород без хлопот / Б.А. Бублик. – Харьков: Клуб Семейного Досуга, 2009. – 320 c.
  3. Бублик Б.А. Огород по-новому. Революционный метод «ничего-не-делания» / Б.А. Бублик. – Харьков: Клуб Семейного Досуга, 2013. – 320 c.
  4. Вертикальные грядки: сопки, грядки-рабатки / авт.-сост. Б.И. Кищенко. – М.: АСТ; Донецк: Сталкер, 2006. – 142 c.
  5. Грисюк В.Н. Картофель: мягкой посадки / В.Н. Грисюк. – [б. м.]: [б. и.], 2013. – 56 c.
  6. Кизима Г.А. Небольшой огород умных кормит целый год: энциклопедия огородника / Г.А. Кизима. – М.: АСТ; СПб.: Сова, 2008. – 478 c.
  7. Кизима Г.А. Энциклопедия разумного огородника: Как посадишь, так поешь / Г.А. Кизима. – М.: АСТ: Астрель, 2010. – 288 c.
  8. Курдюмов Н.И. Как омолодить постаревшее дерево / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 32 c.
  9. Курдюмов Н.И. Как плодоносят деревья / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 32 c.
  10. Курдюмов Н.И. Как понять виноградный куст / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2014. – 32 c.
  11. Курдюмов Н.И. Как посадить дерево / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 32 c.
  12. Курдюмов Н.И. Как прививать деревья по-умному / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 32 c.
  13. Курдюмов Н.И. Как сделать огород любимым / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 32 c.
  14. Курдюмов Н.И. Как снизить и осветлить сад / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 32 c.
  15. Курдюмов Н.И. Как ускорить плодоношение / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 32 c.
  16. Курдюмов Н.И. Как устроить умные грядки / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 32 c.
  17. Курдюмов Н.И. Мудрая природа для умного огорода / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 32 c.
  18. Курдюмов Н.И. Плодородная почва умного огорода / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2013. – 32 c.
  19. Курдюмов Н.И. Умный сад на новый лад. 15 лет успешной практики / Н.И. Курдюмов. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2014. – 384 c.
  20. Сопронюк М.В. Поради з власного досвіду / М.В. Сопронюк. – Хмельницький: Цюпак, 2007. – 40 с.
  21. Траннуа П.Ф. Треугольные чудо-грядки / П.Ф. Траннуа. – М.: АСТ-ПРЕСС КНИГА, 2011. – 304 c.
  22. Удовицкий А.С. Картошка. Умные советы для богатого урожая / А.С. Удовицкий. – Ростов н/Д: Владис; М.: РИПОЛ классик, 2012. – 224 c.
На початок


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com