Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Ліцей № 17 Хмельницької міської ради


Відбулося виїзне засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» на базі комунального закладу загальної середньої освіти «Ліцей № 17 Хмельницької міської ради» в рамках програми «DOCU ДІЄ 3.0» за участю Руслани Слободянюк, адвокатки Хмельницької обласної громадської організації «Подільська правова ліга», присвячене Дню української писемності та мова.

Здобувачі освіти переглянули та обговорили документальну стрічку «Мова» (режисер Дмитро Лисенко) з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA.

Героїня фільму Анастасія Розлуцька говорить: «Якщо на Сході буде більше книжок, і їх будуть читати, то, можливо, нам більше не доведеться купувати бронежилети...». На Сході й Півдні України багато людей не володіють українською мовою. Активісти організовують безкоштовні курси для всіх охочих, а також привозять у міста й містечка книжкові ярмарки, музичні гурти, проводять зустрічі з письменниками.

Перед переглядом фільму присутні обговорили визначення понять: «активіст», «волонтер», «волонтерство», «документальне кіно» та «освіта», пригадали права дітей, розмірковували про що йтиметься у фільмі.

Керівниця кіноклубу Зоя Філіппенко розповіла про історію започаткування Дня української писемності та мови, кінострічку та режисера фільму.

Експертка заходу Руслана Слободянюк наголосила на важливості знання української мови для розвитку державності, інформувала учасників заходу щодо основних положень Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Учасникам було донесено інформацію щодо обов’язковості української мови у всіх сферах суспільного життя та про заходи відповідальності у разі недотримання мовного законодавства. «Зараз, під час повномасштабної війни, варто гуртуватися, допомагати один одному і волонтерити. Навіть читання книги сучасного українського письменника – це теж внесок у культуру і майбутнє!», – наголосила пані Руслана.

Говорили про історичні та культурні корені мови, ідентичність, яка вирізняє українців з-поміж інших народів, про патріотизм, волонтерство та сподвижництво, самоорганізацію громадянського суспільства.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com