Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Я був серед вас…


Відбулася година-реквієм «Я був серед вас…», приурочена Дмитру Іваху – українському кадровому військовослужбовцю, десантнику, старшому лейтенанту Збройних Сил України, учаснику російсько-української війни, «кіборгу», уродженцю м. Хмельницький, який у ці жовтневі дні міг би відзначити своє 35-річчя, але, на жаль, війна забрала його життя…

На захід завітали вчителі та здобувачі освіти комунального закладу загальної середньої освіти «Гімназія № 27 імені Дмитра Іваха Хмельницької міської ради», викладачі і здобувачі освіти Державного навчального закладу «Вище професійне училище № 11 м. Хмельницького», родина Івахів, представники громадських організацій та волонтери.

Дистанційно до заходу доєднався Ярослав Стеців, доцент кафедри тактико-спеціальних дисциплін Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного та користувачі публічних бібліотек області.

Про дитячі роки, мрії, уподобання, захоплення Дмитра поділився спогадами його старший брат В’ячеслав: «Дмитро був життєрадісним, енергійним, непосидючим… Він свідомо здійснив свій вибір – став військовим. Безмежно любив батьків, турбувався про них, оберігав їхній спокій…. Дмитро так і не зізнався рідним, що воював. То була наша з братом таємниця».

Про шкільні роки навчання, улюблені предмети Дмитра розповіла його класний керівник Ірина Шевчук. Вона була поруч із учнем з 5 по 9 клас. «…Дімка був моєю правою рукою. Був енергійним, заповзятим, любив спорт… », – наголосила пані Ірина, а Оксана Заєць, викладачка англійської мови, пригадала роки навчання в ВПУ № 11 та його любов до техніки.

Ярослав Стеців зі Львова розповів історію знайомства з Дмитром Івахом, поділився спогадами про студентські роки у виші.

«Школа шанує пам'ять про Дмитра. З ініціативи учителів та учнів було відкрито меморіальну дошку… Виготовлені інформаційні стенди про Героя…», – зауважив Анатолій Долинський, колишній директор ЗОШ № 27.

На заході виступили також волонтерки Наталія Савіцька та Валентина Базилюк, староста Олешинського старостату Хмельницької міської територіальної громади, учасниця Революції Гідності.

Модераторка Зоя Філіппенко доповнювала розповіді про молодого воїна уривками із літературно-публіцистичного видання «Нездоланні герої – «Кіборги» Хмельниччини» Станіслави Старостіної.

Учасники переглянули фільм про Дмитра Іваха, який надали освітяни зі гімназії № 27.

Присутнім презентовано виставку-інсталяцію «Нескорений «кіборг» – Дмитро Івах», на якій представлена література з фондів бібліотеки, особисті речі воїна та ікона пам’яті.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com