Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

ЛІТЕРАТОРИ З ВОЛИНІ НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ


Завершився проєкт «Творча діада», який став переможцем конкурсу культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію та проведення заходів з промоції читання за підтримки державної установи Український інститут книги за кошти державного бюджету України.

Мета проєкту – популяризація творчості сучасних українських письменників, української літератури та розвиток читання, наближення книги до авдиторії, підвищення іміджу публічних бібліотек Хмельниччини.

Під час реалізації проєкту проведено літературний тур публічними бібліотеками Хмельниччини за участю сучасних українських письменників Володимира Лиса та Надії Гуменюк.

Надія Гуменюк – членкиня Національної спілки письменників України, заслужена журналістка України, авторка майже шістдесяти книжок, лавреатка премії Кабінету Міністрів України, імені Лесі Українки та багатьох інших літературних премій, переможниця всеукраїнських та міжнародних літературних конкурсів: «Dnipro-Book-Fest», «Золотий лелека», «Ярославів вал», «Книжкова толока», «Відродимо забутий жанр», володарка Гран-прі міжнародного конкурсу «Коронація слова» (2015, роман «Вересові меди») та 2-ї премії «Гранд-Коронація» (2021, роман «Та, що ламає вітер»), уродженка села Онацьківці Полонської міської територіальної громади.

Володимир Лис – український прозаїк, журналіст, драматург, член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників, багаторазовий лавреат міжнародних літературних конкурсів «Коронація слова», «Гранд-Коронація». Володар відзнаки «Золотий письменник України» (2016). Його сагу «Століття Якова» (2016) екранізовано та визнано найкращим романом десятиріччя.

Письменники певний час жили і працювали на Хмельниччині. Володимир Савович – у редакції хмельницької районної газети «Прибузька зоря», Надія Павлівна – в обласній газеті «Радянське Поділля» (сьогодні – «Подільські вісті»).

Культурно-мистецький проєкт «Творча діада» реалізовувався в очному та дистанційному форматах у трьох районах області: Кам’янець-Подільському, Хмельницькому та Шепетівському.

Відкриття літературного туру відбулося у Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці літературною імпрезою «Письменники – короновані Словом». Учасниками письменницького рандеву «Творча доля під знаком таланту» стали користувачі Дунаєвецької міської публічно-шкільної бібліотеки, а знайомство зблизька «Закохані в українське слово» – Кам’янець-Подільської центральної міської бібліотеки імені К. Солухи. Авторська зустріч з літераторами проходила в альма-матері Надії Гуменюк – Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії, де вона свого часу навчалася, але тоді це було Хмельницьке педагогічне училище. Читацький кемпінг «Невигадані життєві історії Надії Гуменюк та Володимира Лиса» відбувся у Старокостянтинівській центральній публічній бібліотеці.

Не оминув літературний тур і малу батьківщину пані Надії – Полонщину. Земляки радо зустрічали письменницьке подружжя на творчій зустрічі «Кровинка рідної землі» у центральній бібліотеці Полонської міської ради.

Заходи відвідали представники місцевого самоврядування, колеги по перу, працівники культури, освітяни, внутрішньо переміщені особи, здобувачі середньої та вищої освіти, люди поважного віку, журналісти та поціновувачі творчості літераторів.

Під час спілкування Володимир Савович розповідав про свої твори, процес їх написання, образи і сюжети. Особливу увагу приділив романам «Століття Якова», «Вифлеєм», «Максим Гонтар», «Чорнокнижник і дзвонар», «Щоденники Ієрихар», герої яких прагнуть знайти відповіді на питання зради і любові, життя і смерті, ким є людина і чому вона живе на цій землі. Надія Гуменюк повідала, що вперше публікуватися почала у десятирічному віці, а в подальшому побачили світ її поетичні збірки та прозові твори, поділилася роздумами про роль якісної мовної освіти в професійному становленні майбутніх фахівців, про значення українськомовної дитячої книжки. З теплотою згадувала своїх викладачів української мови, які привили їй любов до слова, та зачитала деякі уривки зі своїх книг. Зустрічі з прекрасними людьми, їхні життєві історії та незвичайні пошуки правди й справедливості стали поштовхом для того, щоби написати такі прозові твори, як «Янгол у сірому», «Вересові меди», «Танець білої тополі» тощо. До речі, саме ця книга нещодавно побачила світ у видавництві «Фоліо».

Письменники відповідали на запитання присутніх, а їх було чимало, адже не завжди трапляється нагода поспілкуватися з такими відомими особистостями.

Під час літературного туру Володимир Савович і Надія Павлівна ближче познайомилися з Хмельницьким та древнім Кам’янцем-Подільським, поринули в їх історичне минуле. Побували і в Хмельницькому обласному літературному музеї, де ознайомилися з його експозицією, обговорили літературні новинки та подарували свої нові книги.

Натхненними були зустрічі з поетами та прозаїками – членами Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України Петром Малішем, Василем Горбатюком, Віталієм Міхалевським, Людмилою Веселою.

Автограф-сесії, спільні фото – на згадку про незабутній літературний тур Хмельниччиною, який об’єднав багатьох поціновувачів українського художнього слова.

На заходах презентувалися книжкові виставки з фондів бібліотек.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com