Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Вибір має значення


«Вибір має значення» – тема виїзного засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» в рамках адвокаційного проєкту «Бібліотечний бізнесХаб» програми «DOCU ДІЄ 3.0», яке відбулося на базі Ярмолинецької центральної бібліотеки (Ярмолинецька селищна територіальна громада).

Мешканці Ярмолинецької селищної територіальної громади переглянули та обговорили документальну стрічку «Вівчар» режисери Маттіас Жуло, Люсьєн Ру з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA.

На острові Акілл, на захід від узбережжя Ірландії, Кіан збирається провести літні канікули за грою у футбол із друзями. Однак на думку його діда Мартіна, зараз саме час для ознайомлення з роботою на фермі.

«Вівчар» — це ніжний, мрійливий фільм про терпіння, необхідне для вивчення професії, що передається з покоління в покоління.

Керівниця кіноклубу Зоя Філіппенко розповіла про фільм, його режисерів та наголосила, що кожна людина протягом всього життя робить вибір. Особливо важко зробити правильний вибір професії, яка закладає основи майбутнього життя та зауважила, що думки про професію виникають у людини в дошкільному віці, коли вона ще навіть не вміє читати.

Присутні обговорили назву документальної кінострічки, дискутували щодо визначення понять «вибір», «гідність» та «самовизначення».

Експерт заходу Лілія Дембіцька, психологиня Ярмолинецького центру культури та дозвілля зауважила, що правильний вибір професії – це впевненість, душевна рівновага і матеріальне забезпечення. Ухвалюючи рішення, необхідно ретельно зважити всі «за і проти», а не керуватися принципом: «всі пішли, і я пішов», «так вийшло», «захотілося». Перерахувала найважливіші чинники, що впливають на вибір професії, а саме: тип особистості, власні інтереси, здібності вплив батьків та оточення, психологічні особливості та можливості й потреби ринку праці. Перерахувала ряд помилок, які здійснюють випускники, плануючи свій професійний шлях.

Говорили про професійне самовизначення, людську гідність як прояв внутрішньої сутності людини, яка є основою природного права, стереотипи щодо вибору професії та ділилися своїми історіями вибору професії.

На завершення заходу відбулася робота в групах. Потрібно було описати персонажів (особистісні якості, поведінка, «чарівні слова») у сценарії фільму «Професійне самовизначення: місія можлива». Один з персонажів – герой, який/яка допомагає підлітку у професійному самовизначенні, інший/-а – заважає та презентувати напрацювання.

Проєкт впроваджується завдяки підтримці Мережі DOCU/CLUB, що фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com