Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Польські читання в бібліотеці


Польські читання в бібліотеці – обласна книгозбірня вже традиційно бере участь в акції Національні читання (Narodowe Czytanie) - польській соціальній кампанії, в рамках якої фрагменти знакових для польської нації творів читаються публічно. Акція була започаткована Президентом Польщі у 2012 році. Заходи відбуваються не тільки у Польщі, а й у інших країнах світу, де проживають етнічні поляки та вивчають польську мову. У 2024 році було обрано драму «Кордіан» польського поета і драматурга Юліуша Словацького.

Цей твір - шедевр польського романтизму, сповнений художніх цінностей і роздумів над найважливішими проблемами народу, що прагне свободи, розкриває багато загальнолюдських тем і мотивів.

На зустріч завітали представники польських товариств міста та області, учні та студенти, викладачі вишів, відвідувачі бібліотеки. Захід було організовано спільно з ГО «Центр слов’янських мов та культур» та Хмельницьким осередком Спілки поляків в Україні. Говорили про постать та творчість Юліуша Словацького, який народився у м. Кременець, нині Тернопільська область. Учасники зустрічі розповідали цікаві факти з життя митця, декламували уривки драми "Кордіан" та переглядали книжкову виставку «Юліуш Словацький – велич польської романтики» з фондів відділу літератури іноземними мовами. Уривки з «Кордіана» читали учні суботньої школи Центру слов’янських мов та культур, ліцею №18 з вивченням польської мови, студенти ХНУ. Драма Словацького про боротьбу поляків із царизмом, але її можна трактувати і як розповідь про наш сучасний час. Україна веде боротьбу за свою незалежність із тим самим ворогом, що і поляки 200 років тому – імперською росією. Один з головних посилів твору про те, що свобода і незалежність вимагають жертовності та постійної готовності їх відстоювати.

#Narodowe_Czytanie #Національне_читання #Словацький_Юліуш



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com