Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Перший урок в бібліотеці


До Дня знань відбувся перший урок-дискусія на тему «Незламність духу українського народу» за участю Орисі Підвальної, завідувачки сектору «Хмельницьке бюро правничої допомоги» Хмельницького відділу надання безоплатної правничої допомоги для здобувачів середньої освіти комунального закладу загальної середньої освіти «Ліцей № 17 Хмельницької міської ради».

Присутні переглянули та обговорили документальну стрічку «Літургія протитанкових перешкод» (режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук) https://docuclub.docudays.ua/movies/item/liturgiya-protitankovikh-pereshkod/

Фільм розповідає про українську реальність, що розділена на два періоди — до і після війни. У національному опорі кожен громадянин і кожна громадянка намагаються допомогти. Українці/-ки змінюють професії й адаптуються до потреб воєнного часу. Скульптори/-ки виробляють протитанкові перешкоди у своїх майстернях. Майстри зварюють захисні металеві конструкції для ЗСУ.

Зоя Філіппенко, керівниця кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» привітала присутніх з новим навчальним 2024–2025 роком та побажала нових знань, можливостей, впевненості, відкриттів, перемог та мирних днів. Розповіла про режисера фільму та наголосила, що фільм вийшов в рамках програми інноваційного короткометражного кіно, яке розповідає реальні історії з усього світу – малі історії, які справляють велике враження та був представлений в офіційній програмі Міжнародного кінофестивалю Торонто (2022 рік).

Присутні хвилиною мовчання вшанували Героїв, які віддали своє життя за свободу і незалежність України.

Учасники обговорили основоположні права і свободи громадян.

Експертка заходу пані Орися сказала: «Кожна людина має право самостійно вирішувати, чим їй займатися, щоб допомогти наблизити перемогу. З початком повномасштабної війни навіть звична робота набула нового сенсу – це форма опору військовій агресії. Сьогодні всі ми працюємо на оборону країни. Наші дії є важливими, і кожен повинен робити те, на що здатен і те, що вміє…». Навела цитату відомого психолога Віктора Франкла, «Першими здавалися ті, хто вірив, що скоро все закінчиться. Наступними здавались ті, хто вірив, що це не закінчиться ніколи. Вижили ті, хто фокусувався на своїх діях, без очікувань про те, шо може чи не може статися».

Учасники говорили про патріотизм, відданість Батьківщині, волонтерство; людей, які жертвують особистими інтересами, планами, талантами і виконують будь-яку потрібну на даний час роботу заради перемоги; їх креативність, цілеспрямованість, стійкість та незламність; вміння швидко перекваліфіковуватися. Перерахували символи, які побачили та почули у фільмі, трактували їхнє значення.

На завершення уроку-диспуту здобувачі освіти виконали вправу «Ромашка побажань». Діти відкривали пелюстки та озвучували бажання. Бажання взяті з поезії Тетяни Строкач, поетки, педагогині, патріотки та волонтерки.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com