Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Літературна екскурсія «Хмельницький в житті Миколи Федунця»


Відбулася літературна екскурсія «Хмельницький в житті Миколи Федунця» в рамках обласного туру «Я жив, творив, спокутував, кохав..!» до 80-річчя з дня народження поета, журналіста, члена Національної спілки письменників України і Національної спілки журналістів України, заслуженого працівника культури України, лавреата міжнародної літературної премії імені Івана Кошелівця, обласних літературних премій імені Тараса Шевченка та імені Володимира Булаєнка, Хмельницької міської премії імені Богдана Хмельницького, уродженця села Сушівці Білогірської селищної територіальної громади та проєкту «Хмельницький – гуртуймося задля Перемоги», що спрямований на підтримку ментального здоров`я та соціальну інтеграцію всіх постраждалих від війни.

На захід завітали письменники, співробітники обласних музеїв, внутрішньо переміщенні особи, які проживають у Хмельницькому, колеги з обласних наукових бібліотек та друзі письменника.

Катерина Чабан, директор бібліотеки розповіла про проєкти та їх організаторів; заходи, що уже відбулися на їх реалізацію. Повідомила про мету літературної екскурсії – ознайомити мешканців та гостів міста з історією Хмельницького, з його історичними та архітектурними пам’ятками; життям та творчістю Миколи Федоровича Федунця та поринути в його поетичне слово. Детально зупинилася на маршруті літературної екскурсії, розповіла про локації, які мають відвідати учасники екскурсії, а також зауважила, що учасники пройдуть тими вуличками, якими ходив поет. Представила екскурсовода, Катерину Данилову, співробітника Хмельницького обласного краєзнавчого музею, яка буде проводити екскурсію між локаціями.

Про життя та творчість поета присутнім розповів Петро Маліш, письменник, голова Хмельницької обласної організації НСПУ. «Поезія Миколи Федунця світла, проста, але за її простотою ми бачимо його мудрість…», - зауважив Петро Іванович.

Своїми спогадами про Миколу Федоровича поділилася Ніна Шмурікова-Гаврилюк, письменниця, членкиня НСПУ, лавреатка обласної літературної премії імені Миколи Федунця, зачитала вірш «Пам’яті Миколи Федунця» та передала в дарунок у фонди бібліотеки книги «Досвітня пора» Леоніда Закордонця, поета, члена НСПУ, уродженця з Білогірщини.

Присутнім презентовано книжкову виставку «Неповторність рідного слова» з фондів бібліотеки.

Згодом учасники вирушили на локацію, що пов’язана з життям та творчістю Миколи Федоровича: пройшли до будинку № 115/1, що на вулиці Проскурівського підпілля, де з 80-х років в квартирі № 9 проживав Микола Федунець з дружиною Олександрою Ванжулою. Після смерті письменника на фасаді будинку була встановлена родиною та громадськістю міста меморіальна дошка. Василь Горбатюк, директор Хмельницького обласного літературного музею розповів історію її відкриття.

Далі екскурсія продовжилась вулицею Кам’янецькою. Учасники відвідали дворик, де заходився колишній будинок Спілки художників та дізналися про історію пам'ятника барону Мюнхаузену. Зупинилися на перехресті вулиць Проскурівської та Кам’янецької, де відкрили для себе 600- літню історію міста Плоскирівці – Проскурів – Хмельницький та його основні історичні віхи. На перехресті вулиць Подільська і Соборна, пані Катерина розповіла історії про Пожежне депо (тепер кінотеатр «Планета»), торговий центр «Дитячий світ» та фонтан з жабками. Згодом екскурсія перемістилася на вулицю Проскурівську (колишню Олександрівську), де ознайомилися з історію розвитку міста кінця XIX початку XX століття «Саме в це й час активно розвивається місто, розвивається наука, освіта, бізнес та культура», - наголосила екскурсовод.

Хмельницький обласний художній музей – наступна локація екскурсії, де у 80-х розміщувалися редакції обласних газет «Корчагінець» і «Радянське Поділля». Саме у цих редакціях і працював Микола Федунець. Про його роботу в редакції, тематичні рубрики, які він вів та цікаві історії з життя журналіста повідав Василь Горбатюк.

Завершили літературну екскурсію у Хмельницькому обласному літературному музеї. Василь Горбатюк, директор музею розповів учасникам історію створення музею та вклад Миколи Федоровича у його розвиток. Саме тут присутні переглянули музейну експозицію, де розміщена інформація про поета, ознайомилися з фото та рукописами письменника. Звучала неповторна патріотична та лірична поезія Миколи Федунця.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com