Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Бібліотечна справа на Хмельниччині 1920 – 2023


Презентовано монографію «Бібліотечна справа на Хмельниччині 1920 – 2023» доктора історичних наук, професора, заслуженого працівника освіти України, Почесного члена Національної спілки краєзнавців України Віктора Степановича Прокопчука та директора наукової бібліотеки Хмельницького національного університету, кандидата історичних наук, відмінника освіти України, Почесного краєзнавця Хмельниччини Олени Борисівни Айвазян.

Захід проходив у змішаному форматі. Були присутні представники обласних бібліотек, бібліотек закладів вищої освіти, науковці, бібліотечна спільнота області. З вітальним словом виступила Тетяна Новальська – бібліотекознавець, доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри інформаційних технологій Київського національного університету культури і мистецтв, яка наголосила на важливості досліджень бібліотечної справи, вказала, що видання монографії про бібліотечну справу на Хмельниччині є одним із перших таких досліджень серед бібліотек України, відмітила чітку періодизацію викладеного матеріалу, цікаві додатки.

Автори монографії представили структуру видання, у якій простежено процес зародження і розвитку радянської системи бібліотек на території Хмельницької (до 16 січня 1954 року – Кам’янець-Подільської області), який тривав впродовж 70 років, і трансформацій, пов’язаних з формуванням національної бібліотечної системи в умовах ринкової економіки протягом перших трьох десятиліть незалежної України. Віктор Прокопчук розповів, що основа джерельної бази дослідження – фонд Державного архіву Хмельницької області, Хмельницької ОУНБ, матеріали наукових історико-краєзнавчих конференцій.

В обговоренні також взяла участь директор бібліотеки, голова Хмельницького обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація Катерина Чабан, яка акцентувала увагу на тому, що автори максимально використали документи обласної бібліотеки, статистичні аналізи, публікації віртуального музею бібліотеки.

Книга допоможе бібліотекарям осягнути причини і характер змін, основні напрямки, форми і методи роботи в нових умовах та може використовуватись як навчальний посібник у закладах вищої освіти, які готують бібліотечні кадри.

Друковані примірники надійдуть у фонди наукових, обласних, окремих публічних та вузівських бібліотек, за розсилкою до Національних бібліотек.

Монографія видана за підтримки Хмельницького обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com