Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Конституція України: історія, сучасність, перспективи розвитку


До Дня Конституції України відбулася дискусійна платформа «Конституція України: історія, сучасність, перспективи розвитку» для курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.

Учасники обговорили основні етапи розвитку української конституційної думки, починаючи від середньовічної передісторії українського конституціоналізму до сучасності; історичні постаті, які були причетні до створення перших кодифікацій права на українських землях чи сприяли розвитку правової думки; історичні документи, зокрема «Руську Правду» під час князювання Ярослава Мудрого, «Литовські статути», акти періоду Гетьманщини та Конституцію Пилипа Орлика 1710 року, в якій задекларовано основні засади розбудови демократичної держави.

Андрій Попик – викладач Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту особливу увагу приділив конституційному процесу під час Української революції 1917 – 1921 років та ухваленню 29 квітня 1918 року Конституції УНР, яка увійшла в історію конституційного права як «Статут про державний устрій, права і вольності Української Народної Республіки».

Присутні дискутували про роль Михайла Грушевського та його внесок у розвиток правової думки. Окремий акцент зроблено на сучасний конституційний процес, який пов’язаний із відновленням української державності після розпаду СРСР та ухвалення Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. Останній етап – ухвалення Конституції України 28 червня 1996 року, під час так званої «конституційної ночі», був охарактеризований як вирішальний крок у закріпленні основних конституційних принципів та прав громадян.

Під час заходу презентовано книжково-ілюстративні виставки «Конституція України: від витоків до сьогодення» та «Вистояли – переможемо!».



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com