Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Бібліотека в сучасному форматі: від ідеї до втілення


«Бібліотека в сучасному форматі: від ідеї до втілення» – тема триденного обласного семінару керівників, завідуючих центральними бібліотеками територіальних громад. Участь у професійному навчанні взяли 32 представники територіальних громад Хмельниччини.

У відкритті семінару взяли участь: Валентина Лукашук – заступник начальника управління культури Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації, яка підкреслила важливість інноваційного підходу до роботи бібліотек та впровадження сучасних технологій у бібліотечну справу; Катерина Чабан – директор Хмельницької ОУНБ, голова Хмельницького обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація, яка акцентувала увагу на статистичних показниках діяльності бібліотек за 2023 рік та окреслила основні напрямки роботи сучасної бібліотеки для задоволення інформаційних запитів жителів територіальних громад.

Директор обласної бібліотеки для молоді Вікторія Задорожна та бібліотеки для дітей ім. Т. Шевченка Валентина Черноус у виступах приділили увагу досвіду роботи з реалізації проєктів, використанню нових та цікавих методів роботи.

До семінару долучилася Людмила Лагута – головний бібліотекар науково-методичного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, яка говорила про професійну компетентність, забезпечення безпеки бібліотеки та колективу, підвищення рівня інформаційної гігієни та медіаграмотності.

На другий день семінару здійснено виїзд для вивчення досвіду роботи бібліотек-філій Деражнянської централізованої бібліотечної системи. Першою бібліотекою, в яку завітали учасники, стала Шпичинецька сільська бібліотека, яка відновила свою роботу після пошкоджень внаслідок збройної агресії росії. Далі знайомилися з роботою бібліотек сіл Зяньківці та Божиківці. Ці бібліотеки були представлені як бібліотеки-музеї, де поряд з книжковими фондами розміщені музейні експозиції. Зокрема, у Зяньківцях – краєзнавчої тематики, а у селі Божиківці діє музей відомого письменника, журналіста, доктора філологічних наук, професора, декана факультету журналістики, члена Спілки письменників України Дмитра Прилюка. Відвідали міську бібліотеку-філію, бібліотеку для дітей та Деражнянську центральну бібліотеку, на базі якої було проведено практикум «Пріоритети в роботі бібліотек Деражнянської міської громади в умовах війни», до якого доєдналися представники місцевої влади.

Протягом трьох днів учасники обговорили актуальні питання, що стоять перед бібліотеками в сучасних умовах, опанували методи ігрофікації під час роботи з користувачами, взяли участь у тренінгу антистресових технік для емоційного розвантаження під час війни «Разом стаємо сильнішими». Відбувся професійний діалог, під час якого учасники поділилися професійними здобутками та обмінялися думками.

На завершення семінару виокремили роль Хмельницького обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація у професійному розвитку бібліотекарів Хмельниччини.










 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com