Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Покликання чи заробіток


«Покликання чи заробіток» – тема дискусії, що відбулася під час засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» в рамках адвокаційного проєкту «Бібліотечний бізнесХаб» програми «DOCU ДІЄ 3.0» за участю експертів Руслани Слободянюк, юристки Хмельницької обласної громадської організації «Подільська правова ліга» та Катерини Антонюк, бібліотекарки Хмельницької ОУНБ, фахівчині з психології.

Захід проходив в Ярмолинецькій центральній бібліотеці в змішаному форматі.

Керівниця кіноклубу Зоя Філіппенко розповіла про історію кіноклубу, документальні фільми, які є в колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA, адвокаційні кампанії, одна з яких успішно була реалізована в 2021 році в Чемеровецькій селищній територіальній громаді та про ту, котра нещодавно стартувала в Ярмолинецькій селищній територіальній громаді. Також ознайомила з життям і творчістю відомого художника-постімпресіоніста Вінсента ван Гога.

Учасники переглянули та обговорили документальну стрічку «Китайські ван Гоги» (режисери – Юй Хайбо та Юй Тянкі Кікі) з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA. У ній йдеться про жителів села Дафен у місті Шеньчжень, яке до 1989 року було лише хутором, а зараз його населення налічує 10 тисяч осіб, в тому числі селян, котрі стали художниками і почали писати картини олією у численних студіях і навіть у провулках, малюючи тисячі копій всесвітньовідомих західних картин. Їх не лякає замовлення написати 200 картин ван Гога. Один із художників, Сяоюн Чжао та його родина написали приблизно 100 тисяч картин ван Гогів. Після всіх цих років Чжао відчуває глибоку спорідненість із цим художником. Він подорожує до Європи, щоб побачити оригінали у Музеї ван Гога, а також щоб відвідати найкращого клієнта – амстердамського арт-дилера.

Учасники засідання обговорили назву фільму та проаналізували його сюжет, відзначивши, що стрічка вона має декілька ліній: права людини, самовизначення особистості та мистецтво. Присутні звернули увагу на важливість освіти та саморозвитку як основних критеріїв самоствердження та досягнення успіху. Говорили про елементи побуту, відображені у фільмі, та умови життя і праці.

Про порушення прав на освіту, власність, підприємницьку діяльність, соціальне забезпечення, гідне життя та заробіток, авторське право вела розмову експертка заходу Руслана Слободянюк.

«…для того, аби людина могла жити і розвиватися гідно, вона повинна мати можливості реалізовувати весь спектр своїх прав…» – наголосила пані Руслана.

Експертка Катерина Антонюк зауважила, що кожна людина прагне успіху, але для його досягнення потрібен саморозвиток і мотивація. Також важливо мати талант і розвивати його. Таким чином ми формуємо свою ідентичність, яка робить кожного унікальним і неповторним.

«Маючи бажання і талант, можна розпочати власну справу, яка приноситиме прибуток і задоволення», – наголосила пані Катерина.

Проєкт впроваджується завдяки підтримці Мережі DOCU/CLUB, що фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com