Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках-Хабах цифрової освіти


П’ятиденний онлайновий тренінг для координаторів Хабів цифрової освіти Хмельницької області «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках-Хабах цифрової освіти» проведено на базі Регіонального тренінгового центру.

З 27 по 31 травня навчалася друга група учасників – 29 координаторів Хабів цифрової освіти, працівники публічних бібліотек з Кам’янець-Подільської, Ізяславської, Деражнянської, Летичівської, Ярмолинецької, Хмельницької, Ленковецької, Нетішинської, Розсошанської, Війтовецької, Сатанівської, Антонінської, Старосинявської територіальних громад.

Навчання розпочалося з вітального слова заступниці директора з наукової роботи та інформатизації Валентини Маковської, консультантки проєкту, директорки Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи Тамари Козицької, тренерів РТЦ.

Протягом тижня учасники ознайомилися з нормативними документами, що регулюють роботу Хабу цифрової освіти, його облік, актуальними освітніми серіалами на оновленій платформі «Дія. Освіта», основними та додатковими послугами, необхідними компетенціями працівників, зокрема створенням індивідуального плану навчання, а також переглянули графічні редактори та ресурси для підвищення професійних навичок фахівців Хабу цифрової освіти. Розглядалися питання налагодження ефективних відносин з журналістами для популяризації діяльності та послуг Хабу, основи комунікації та її важливості з цільовими аудиторіями у ЗМІ, соціальних мережах, Viber та Telegram-спільнотах, дізналися про моделі організації Хабу цифрової освіти в бібліотеці та інструменти для створення цифрового контенту.

Програма тренінгу включала: дискусії лекторів, показ презентацій, групову роботу учасників, обговорення, для кращого засвоєння матеріалу проводилися практичні заняття та давалися домашні завдання.

На завершення онлайн-тренінгу до учасників звернулася директор Хмельницької ОУНБ, голова Хмельницького обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація Катерина Чабан. Вона приєдналася до словесних вітань та закликала учасників використовувати здобуті знання у роботі, розширювати їх, удосконалюватися та не зупинятися на досягнутому тому, що основне їх завдання, як координаторів Хабів цифрової освіти – навчити мешканців цифровим навичкам та забезпечити вільний доступ до електронних послуг Хабу.

Всі учасники отримали сертифікати.

Тренінг проведено ВГО Українська бібліотечна асоціація у рамках «Проєкту підтримки Дія», що реалізується Програмою розвитку ООН за фінансової підтримки Швеції, у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України. Це вже другий етап спільної роботи партнерів над підвищенням інституційної спроможності бібліотек-Хабів країни. Минулого року ВГО Українська бібліотечна асоціація, UNDP та Швеція у співпраці із Мінцифрою реалізували аналогічний проєкт у 12 областях країни. У його межах, зокрема, розробили посібник «Бібліотеки – Хаби цифрової освіти», покликаний допомогти організувати ефективну діяльність Хабу цифрової освіти у бібліотеці.







 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com