Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

І став для нас він світочем в віках…


Книжково-ілюстративною виставкою видань із фондів Хмельницької ОУНБ «І став для нас він світочем в віках…» презентовано документальну Шевченкіану в рамках обласного фестивалю-огляду «Шевченко 4.5.0.».


Відвідувачів виставки цікавили книги про життя та творчість Тараса Шевченка; наукові дослідження та інтерпретації його творчості; літературна творчість Шевченка в оригіналі та у перекладах мовами світу; фотоальбоми, малярська спадщина Кобзаря.


Окрасою виставки були рідкісні і цінні видання творів Тараса Шевченка : мініатюрні та великоформатні ілюстровані, прижиттєві видання Кобзаря. Привернула увагу поема «Гайдамаки» (1886 р.), ілюстрована художником-графіком Опанасом Григоровичем Сластьоною.


У розділі «Подільська Шевченкіана» були представлені книги про перебування Т. Г. Шевченка на Поділлі, вшанування його пам’яті в області, видання подолян про Т.Шевченка та присвяти йому. Літературна Шевченкіана презентувала видання лауреатів обласної премії імені Т.Г.Шевченка: Віталія Мацька, Олександра Відоменка, Миколи Кульбовського, Анатолія Сваричевського, Ніни Шмурікової-Гаврилюк та інших.


На виставці демонстровано біобібліографічні покажчики Хмельницької ОУНБ: «Подільська Шевченкіана» (до 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка), «Лауреати Хмельницької обласної премії імені Т. Г. Шевченка (1993 – 2024)», виданий до 210-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка.


Виставку відвідали представники органів влади та самоврядування, творчих колективів та установ області, учасники фестивалю-огляду різних вікових категорій. Мали можливість оглянути видання, зробити фотосесії та запитати у фахівця-бібліотекаря, по-новому розкрити грані таланту Т.Г.Шевченка та подільських митців, присвячених Кобзарю.

Фестиваль-огляд започатковано у січні 2024 року обласним науково-методичним центром культури і мистецтва з нагоди відзначення 210 річчя від дня народження Т.Г.Шевченка за підтримки Хмельницької обласної військової адміністрації та ради. Відбулась низка заходів, зокрема, у т.ч. на базі бібліотек області. В рамках фестивалю 17 травня Хмельницька ОУНБ презентувала укладений у 2024 році бібліографічний покажчик «Лауреати Хмельницької обласної премії імені Т.Г.Шевченка (1993 - 2024) під час літературно-мистецької зустрічі та книжкову виставку в рамках закриття фестивалю та концертної програми 21 травня у обласному муздрамтеатрі імені М.Старицького, напередодні дня перепоховання Тараса Шевченка.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com