Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Літературний переспів


Відбувся «Літературний переспів» за участю Людмили ВЕСЕЛОЇ, поетеси, відповідального секретаря газети «Дунаєвецький вісник», членкині Національної спілки письменників України та Алли ГУМЕНЮК, журналістки, редакторки ярмолинецької газети «Вперед», членкині Національної спілки журналістів України.

Захід відбувся у змішаному форматі. На зустріч із краянками завітали письменники, освітяни, бібліотекарі закладів загальної середньої освіти, здобувачі освіти Хмельницького обласного ліцею, поціновувачі творчості поеток. На платформі ZOOM долучилися користувачі публічних бібліотек області.

Присутні дізналися про літературний переспів як окремий жанр літератури, що об’єднує вірші одного автора, написані за мотивами поетичного твору іншого з елементами наслідування тематики вірша, його ритмічності. Про це розповіли письменники Василь ГОРБАТЮК, директор Хмельницького обласного літературного музею; Віталій МАЦЬКО, доктор філологічних наук, професор, член НСПУ та НСЖУ.

Під час заходу звучали переспіви авторок, які зовсім нещодавно виявили таке суголосся у творчості. І хоч кожна із них пише давно, а рівно рік тому їхні твори, наче два джерела, знайшли спільну точку дотику і відтепер формують новий напрям літератури, що об’єднує їх. До речі, окремі напрацювання Людмили ВЕСЕЛОЇ та Алли ГУМЕНЮК опубліковані в альманаху «Південний Буг» № 11-12, 2023 р. Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України

Оскільки захід відбувся напередодні Всесвітнього дня письменника, слово було надано літераторам. Так, Віталій МІХАЛЕВСЬКИЙ, голова Хмельницького обласного об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка, член НСПУ зачитав вірші, присвячені жінкам як натхненницям, котрі своїми емоціями та почуттями спонукають до написання нових творів; Анатолій НЕНЦІНСЬКИЙ проаналізував переспіви, які можна знайти у соцмережах і котрі не завжди є вміло написаними, а Лідія ЯРОХНО наголосила на важливості переспіву як жанру, що заохочує молодь до нового прочитання уже відомих творів та створення своїх.

Проілюстрував свої переспіви на окремі твори Людмили ВЕСЕЛОЇ і Степан ШКАПІЙ – гуморист, сатирик, член НСПУ та НСЖУ.

Світлана ШАНДЕБУРА, заступниця редактора газети «Подільські вісті», наголосила, що журналістика і письменство завжди йдуть поруч, саме тому у запрошених авторок і народжуються такі вірші, які є продовженням один одного.

Петро МАЛІШ, голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України, подякував авторкам за розвій переспіву як жанру, що виник давно і досі знаходить шанувальників.

Музичні переспіви звучали у виконанні Леоніда МАЗУРА, хмельницького барда, який популяризує творчість українських письменників.

Слова вдячності линули від Олени БАВОРОВСЬКОЇ, заступниці директора із внутрішньобібліотечної роботи Хмельницької ОУНБ, яка також презентувала присутнім виставку «Словоспів ліричних душ» із фондів книгозбірні.

Модераторкою заходу була Альона РАДЕЦЬКА – поетеса, літературна критикиня, бібліотекарка відділу краєзнавства.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com