Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Творчий вечір з Лілією Іваневич


В Хмельницький обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся творчий вечір з волонтеркою, докторкою історичних наук, справжньою українкою і просто гарною жінкою Лілією Іваневич.

На прикладі свого дослідження, монографії «Традиційний одяг українців Поділля» Лілія Іваневич розповіла про символіку та орнаменти української вишивки.

Вишиванка – символ, який зберігає коріння, ідентичність, розуміння себе, це наша історія, мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишиванці зашифровано наш генетичний код. Українські вишиті сорочки вражають красою і багатством, однак не всі знають, що малюнки на сорочках мають глибокий символізм, про що говорить вишита сорочка та яке значення має орнамент.

В Україні вишивати вміли у всіх регіонах. Кожна область, інколи навіть село, володіли своїми унікальними техніками вишивання. Українці вірили, що вишиванка є оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті, і намагалися закодувати в орнаменті щастя, долю, життя та волю. Візерунків для вишиванок є безліч, зважаючи на те, що кожен регіон має свої особливості в оздобленні сорочки.

Пані Ліля розповіла нам про символіку вишивки, яка має прихований сенс: вона може вберегти від неприємностей, подарує удачу і процвітання, або навпаки…

Також для присутніх на вечері Лілія Іваневич презентувала дизайн-проєкт етно вишивки «LADOM», частину витворів було представлено: хустки, нашийні прикраси, твіллі, носові хусточки.

Щиро дякуємо пані Ліліі за змістовну розповідь і теплу зустріч.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com