Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Подвижник подільського краєзнавства – Євген Назаренко


«Подвижник подільського краєзнавства – Євген Назаренко» - тема вечора-спомину, приуроченого 85 - річчю від дня народження історика, краєзнавця, геральдиста Поділля, члена Українського геральдичного товариства, лавреата міських премій: імені Богдана Хмельницького та імені Михайла Орловського, обласної премії імені Юхима Сіцінського в галузі історико-краєзнавчої роботи та збереження пам’яток минувшини.

На захід завітали краєзнавці Хмельниччини, друзі та знайомі Євгена Даниловича, внутрішньо переміщені особи, здобувачі освіти Хмельницького професійного ліцею електроніки (в минулому ПТУ № 18, в якому викладав Євген Назаренко). Онлайн долучилися викладачі та студенти 2 курсу спеціальності «Історія» Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

Ведуча заходу Зоя Філіпенко розповіла про життєвий шлях та краєзнавчі надбання Євгена Даниловича.

Своїми спогадами про Євгена Назаренка поділився краєзнавець, історик, кандидат історичних наук, голова Хмельницької міської організації Національної спілки краєзнавців України, Почесний краєзнавець України Юрій Блажевич, який розповів про становлення краєзнавства на Хмельниччині та акцентував увагу, що саме після здобуття незалежності України краєзнавство почало розвиватися і саме Євген Данилович стояв у його витоків, про стиль життя та уподобання краєзнавця. А також - про ідею заснування міської премії імені Євгена Назаренка та її лавреатів.

Про геральдичну діяльність ювіляра і його роботу над цікавими проєктами повідав культуролог, митець, геральдист, заслужений працівник освіти України, Почесний краєзнавець Хмельниччини Валентин Ільїнський. Саме Валентин Михайлович художньо оформив обкладинку до видання Є.Д. Назаренка «Полковник Гоголь».

Більше про творчу діяльність Євгена Назаренка розповів Петро Слободянюк, історик, режисер, диригент, краєзнавець, архівіст, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України. Петро Якович свого часу працював начальником Хмельницького обласного управління культури і сприяв тому, щоб вийшла єдина книга Євгена Назаренка «Полковник Гоголь».

Краєзнавець, публіцист та журналіст, член НСКУ та НСЖУ Петро Шкробот у своєму виступі з'акцентував увагу на тому, що саме Євген Данилович надихнув його на краєзнавчу, дослідницьку роботу.

На заході був також присутній кандидат історичних наук, краєзнавець, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України, член Національних спілок краєзнавців та журналістів України, Почесний краєзнавець України Єсюнін Сергій.

Усі запрошені гості у різні роки були удостоєні премії імені Євгена Назаренка.

Присутнім презентовано книжково – документальну виставку "Невтомний краєзнавець". На виставці експонувалися книги та газети з фондів Хмельницької ОУНБ, журнали та світлини з особистого архіву Валентина Ільїнського.






 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com