Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Бібліотека вільних людей


19-22 вересня у Львові відбувся ХІІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум «Бібліотека вільних людей». Цього року форум відбувся у змішаному форматі: наживо в Українському католицькому університеті, Американському домі та бібліотеках міста Львова та за онлайнової участі - на платформі Zoom. До роботи долучилися понад 300 бібліотекарів, науковців, викладачів закладів вищої освіти, видавців, авторів, читачів, провайдерів інформаційних послуг, членів та партнерів ВГО Українська бібліотечна асоціація з усіх куточків України та з партнерських організацій Польщі, Німеччини, Литви, Великої Британії. Представниками від Хмельницької області були члени Хмельницького обласного відділення – Тетяна Грудецька, Тамара Козицька, Іванна Білик.

Тема форуму є знаковою, адже бібліотека - це, насамперед, про людей і для людей, про це на відкритті наголосила Президентка Української бібліотечної асоціації Оксана Бруй.

Учасників Бібліофоруму привітали т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, проєктна менеджерка Міністерства цифрової трансформації України Руслана Коренчук, заступник голови Львівської ВОА Іван Собко, а також представники партнерських організацій та співорганізаторів: Марієтта Зандер, керівниця відділу «Інформація та бібліотека» Goethe-Institut в Україні, Олег Яськів, проректор з наукової роботи, директор Центру Митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету, Оксана Микитин, директорка Бібліотеки Українського католицького університету та Андрій Андрухів, директор Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка». Усі, хто говорив вітальні слова, наголошували на ролі бібліотек у подоланні викликів, пов`язаних з повномаштабним вторгненням, відновленням життя на деокупованих територіях та після перемоги.

Під час Форуму обговорювалися напрями діяльності українських бібліотек та Української бібліотечної асоціації в умовах війни, виклики та шляхи їхнього подолання, міжнародна підтримка, бібліотечний внесок у перемогу, роль бібліотек в системі національної безпеки, психологічна підтримка, волонтерство і трансформація соціальної функції бібліотек, післявоєнне відновлення та розбудова.

На круглому столі «Бібліотеки як Хаби цифрової освіти» обговорювали результати проєкту «Розвиток спроможності бібліотек - Хабів цифрової освіти», що впроваджується ВГО УБА за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), який ПРООН в Україні реалізує за фінансової підтримки Швеції. У фокусі обговорення був практичний посібник «Бібліотеки - Хаби цифрової освіти», навчання координаторів Хабів у регіональних тренінгових центрах, актуальні заходи в Хабах як відповідь на сучасні виклики, кількісні й якісні результати проєкту, орієнтири розвитку спроможності Хабів для виконання завдань цифрової трансформації України.

Детальніше про післясмак головної бібліотечної події осені, можна ознайомитися на сторінці УБА за посиланням https://ula.org.ua/novyny-ta-podii/novyny/5139-khiii-lvivskyi-mizhnarodnyi-bibliotechnyi-forum-pisliasmak



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com