Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту


Бібліотеки Хмельниччини долучилися до польських Національних читань ( Narodowe Czytaniе), які з 2012 р. відбуваються під патронатом Президента Республіки Польща в другу суботу вересня і об’єднують людей під час спільного прочитання художніх творів польської літератури. Українська бібліотечна асоціація (УБА) вдруге закликала бібліотеки України взяти участь у Народовому читанні на знак поваги і подяки польському народові за велику і неоціненну допомогу Україні у протистоянні російській агресії.

Заходи відбуваються в музеях, бібліотеках, театрах, парках, на площах як у Польщі, так і в інших країнах світу, де проживають етнічні поляки та вивчають польську мову. Така соціальна акція сприяє пізнанню національної літератури.

6 червня, у 182-й день народження видатної польської письменниці, публіцистки, громадської діячки Елізи Ожешко, президент Республіки Польща Анджей Дуда опублікував лист із запрошенням долучитися до спільного читання її роману «Над Німаном». В цьому романі авторка висвітлює події Січневого повстання 1863 р. Вона майстерно передає переживання, емоції та дилеми поляків у той час. Завдяки цьому картина повстання проти російського царизму назавжди пов’язана із цією книгою, яка є справжнім епосом польської долі та несе в собі патріотичне послання.

Щороку все більше закордонних партнерів приєднується до цієї ініціативи: понад шість тисяч пунктів на мапі Польщі та 40 інших країн - від Нової Зеландії до Марокко - зазначила перша леді Польщі Аґата Корнгаузер-Дуда, підсумовуючи 12-те національне читання у 2023 р. Традиційно найбільше заявок - з України, більше 100 населених пунктів, і ця кількість зросла.

В Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці захід організовано у партнерстві з ГО «Центр слов’янських мов та культур» (голова Неля Адамчук). На зустріч завітали представники польських товариств міста та області, учні та студенти, відвідувачі бібліотеки. Серед гостей - Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці пан Дамян Цярціньскі, який привітав учасників та відкрив урочисті читання. Присутні переглянули відео читання Президентом Польщі Анджеєм Дудою та його дружиною. Уривки з роману Елізи Ожешко виконали учні суботньої школи Центру слов’янських мов та культур, ліцею №18 з вивченням польської мови. Вони намагалися передати колоритну мову та сповнені гумором діалоги персонажів твору. Звучали польські народні пісні у виконанні аматорського колективу «Розмарин». Бажаючі ознайомилися з книжковою виставкою творів Елізи Ожешко з фонду відділу літератури іноземними мовами та «Центру слов’янських мов та культур».

Польські національні читання у Хмельницькій обласній бібліотеці для дітей ім. Т. Шевченка відбулися у співпраці з Хмельницьким міським осередком Спілки поляків (голова Ірена Летавіна).

Роман Елізи Ожешко читали у бібліотеці Старокостянтинівської міської ТГ спільно з Польською школою при парафії святого Йоана Хрестителя (керівник Ірина Ніколайчук) та ГО "Об'єднання поляків" міста Старокостянтинова (очільник Руслан Гуменюк). Уривки з твору, старопольські мелодії та пісні звучали у виконанні учнів школи.

У Летичівській публічній бібліотеці фрагменти з роману читала керівник Студії польської мови і культури «Sloneznik» при Санктуарії Летичівської Богородиці Галина Алєксєєнко, яка також подарувала бібліотеці добірку книг з історії Польщі.

Події читань в бібліотеках висвітлювалися в місцевих ЗМІ та соціальних мережах.

Сучасне прочитання роману «Над Німаном» Елізи Ожешко поглиблює роздуми щодо нашого сьогодення в умовах війни Росії проти України, вивчення та осмислення уроків історії та права кожного народу на свободу та суверенітет.

#NarodoweCzytanie



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com