Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Польські читання в бібліотеці


0

Польські читання в бібліотеці - обласна книгозбірня не вперше приєдналася до Національних читань (Narodowe Czytanie), щорічної акції, що з 2012 р. відбувається в першу суботу вересня і об’єднує людей під час спільного прочитання художніх творів польської літератури. Заходи відбуваються не тільки у Польщі, а й у інших країнах світу, де проживають етнічні поляки та вивчають польську мову. Ця подія також - на знак єдності, щирої подяки і шани польському народові за велику підтримку нашої країни через війну Росії проти України. Захід організовано у партнерстві з ГО «Центр слов’янських мов та культур» (голова Неля Адамчук). 6 червня, у 182-й день народження видатної польської письменниці, публіцистки, громадської діячки Елізи Ожешко,президент Республіки Польща Анджей Дуда опублікував лист із запрошенням долучитися до спільного читання її роману «Над Німаном». В цьому романі авторка висвітлює події Січневого повстання 1863 р. Вона майстерно передає переживання, емоції та дилеми поляків у той час. Завдяки цьому картина повстання проти російського царизму назавжди пов’язана із цією книгою, яка є справжнім епосом польської долі та несе в собі патріотичне послання.

На зустріч завітали представники польських товариств міста та області, учні та студенти, відвідувачі бібліотеки. Серед гостей - Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці пан Дамян Цярціньскі, який привітав учасників та відкрив урочисті читання. Присутні переглянули відео читання Президентом Польщі Анджеєм Дудою та його дружиною.

Уривки з роману Елізи Ожешко читали учні суботньої школи Центру слов’янських мов та культур, ліцею №18 з вивченням польської мови. Вони намагалися передати яскраву мову, чудові пейзажі, сповнені гумором діалоги персонажів твору. Звучали польські народні пісні у виконанні аматорського колективу «Розмарин». Бажаючі ознайомилися з книжковою виставкою творів Елізи Ожешко з фонду відділу літератури іноземними мовами. Сучасне прочитання роману «Над Німаном» Елізи Ожешко поглиблює наші роздуми і щодо нашого сьогодення в умовах російської агресії та зміцнює нашу віру у право кожного народу на свободу та суверенітет.









 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com