Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Синдром відкладеного життя


Відбулася прем’єра книги «Синдром відкладеного життя» Михайла Цимбалюка – поета, прозаїка, журналіста, члена Національних спілок письменників і журналістів України, уродженця села Моломолинці Хмельницького району, учасника російсько-української війни, бойового медика ЗСУ, який виконує свій конституційний обов’язок – захищає рідну Батьківщину.

На захід завітали колеги по перу Михайла Петровича, його земляки із Лісовогринівецької сільської територіальної громади, бібліотекарі обласних бібліотек, освітяни, учнівська молодь та друзі. Дистанційно, на платформі Zoom, доєдналися користувачі публічних бібліотек територіальних громад області та поціновувачі творчості письменника.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять героїв, які віддали своє життя за свободу і незалежність України під сумнозвісну пісню «Пливе кача…» у виконанні Ярослава Камінського, єдиного лірника на Поділлі.

Модераторка заходу Зоя Філіпенко наголосила, що нововидана книга – десята у творчому доробку Михайла Цимбалюка, але перша з тих, яка написана під час перебування письменника на фронті.

Про історію написання та специфіку укладання книги розповів сам автор, хвилююче пригадуючи окремі моменти з передової, які торкаються не лише його, але і бойових побратимів.

«У цьому виданні я поєднав два жанри – поезію і прозу, аби підсилити емоції та більше розповісти про те, що лежить на душі», – зазначив Михайло Петрович. У виконанні автора звучали уривки із книги та його поезії.

Про роботу над книгою розповіли Віталій Міхалевський та Людмила Рудковська, члени Національної спілки письменників України, хороші друзі Михайла Цимбалюка, які працювали над нею технічно.

Василь Горбатюк, директор Хмельницького обласного літературного музею, земляк Михайла Петровича із с. Гнатівці Хмельницького району, наголосив на важливості такої літератури, яка переповідає сьогодення, а особливо цінним є те, що пише її очевидець подій, безпосередній учасник війни, який на власні очі бачить усі ті жахіття, шо творяться на передовій. «І писати про це потрібно, щоб знали, щоб не забували…» – сказав Василь Іванович.

Думками та емоціями від книги поділилася Альона Радецька, секретар Хмельницької обласної організації НСПУ, літературна критикиня, яка на основі прочитаного почала писати рецензію й ознайомила присутніх із нею

Підтримати автора і свого колегу по перу завітала Лідія Ярохно, поетеса із Старокостянтинова, членкиня НСПУ, яка також працювала над книгою, редагувала її. Вона подякувала Михайлу Цимбалюку за захист та його благородну справу – писати про пережите, щоб передати написане наступним поколінням.

Учнівська молодь ставила запитання письменнику, цікавилася його творчим становленням.

Під час заходу лунали пісні у виконанні Марини Клишнатої, артистки Хмельницької обласної філармонії та Ярослава Камінського.

Присутнім було презентовано книжкову виставку «Аорта творчого натхнення», на якій були представлені книги Михайла Цимбалюка, публікації про нього та його власні замітки у газетах із фондів бібліотеки.

На завершення зустрічі відбулася автограф-сесія.






 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com