Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

«Поміж нас він живе…»


Відбулася презентація біобібліографічного покажчика «Дорогами життя Мар’яна Красуцького», який укладався до 80-річчя від дня народження прозаїка, журналіста, члена Національних спілок письменників і журналістів України, лавреата низки всеукраїнських та регіональних премій, почесного професора кафедри української літератури Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка, нашого земляка, уродженця с. Воскодавинці Хмельницького району.

На захід завітали письменники, журналісти, фахівці обласних бібліотек, освітяни, дистанційно ж долучилися викладачі кафедри української мови та літератури Вінницького педагогічного університету імені М. Коцюбинського, рідні, друзі, колеги по перу, поціновувачі творчості, а також всі ті, хто знав і працював із Мар’яном Івановичем свого часу.

Головний бібліограф відділу краєзнавства Оксана Шеін ознайомила зі структурою біобібліографічного покажчика та наголосила на його глибині, що реалізувалася завдяки допомозі фахівців Кам’янець-Подільської центральної міської бібліотеки імені Костя Солухи, Центральної бібліотеки імені Володимира Булаєнка Красилівської міської ради, Хмельницького обласного літературного музею, які надали ґрунтовні матеріали для видання.

Старший науковий співробітник Хмельницького обласного літературного музею, членкиня НСЖУ Альона Радецька поділилася думками, висловленими у вступній статті «Пишу про те, що болить…».

З основними віхами життя і творчості письменника познайомила присутніх завідуюча відділом краєзнавства Зоя Філіпенко.

Своїми спогадами про творчі зустрічі з письменником поділилася Людмила Кравчук, вчителька української мови та літератури Красилівського ліцею.

Про журналістську співпрацю з літератором розповів Василь Паламарчук, голова правління Вінницької обласної організації НСЖУ.

Активну творчу діяльність Мар’яна Красуцького охарактеризував Василь Горбатюк, директор Хмельницького обласного літературного музею, заступник голови Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України, який добре знав його та підтримував дружні й творчі зв’язки, адже вони обидва – прозаїки.

Віталій Міхалевський, член НСПУ, голова обласного осередку товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка продемонстрував присутнім альманах «Південний Буг», де вміщена стаття «У берегах реалізму» Івана Прокоф’єва, кандидата філологічних наук Кам’янець-Подільського педагогічного університету ім. І. Огієнка, члена НСПУ, присвячена пам’яті Мар’яна Красуцького.

Про яскравий період діяльності у газеті «Край Кам’янецький» (раніше – «Прапор Жовтня») розповів Віктор Прокопчук, науковець, дослідник Поділля, Почесний краєзнавець України, який пригадав своє перше знайомство з Мар’яном Івановичем і поділився спогадами щодо ідеї написання спільної документальної повісті «Михайло Савенко: час і доля».

Про любов до книг і бібліотек зокрема говорили Тетяна Дашко, провідний бібліотекар читального залу Кам’янець-Подільської центральної міської бібліотеки імені Костя Солухи та Олена Кондратюк, провідний бібліограф Центральної бібліотеки імені Володимира Булаєнка Красилівської міської ради.

Валентина Білоус, директор бібліотеки Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського представила архівні матеріали ВНЗ, надані свого часу Мар’яном Красуцьким для вступу у цей навчальний заклад.

Під час заходу звучали уривки: з оповідання «Переднівок», вміщений у книзі «Покаяння» у виконанні Алли Німчук, бібліотекаря читального залу Центральної бібліотеки Новоушицької територіальної громади та – із новели «Летять журавлі над Донбасом» – Олени Чорнописької, студентки 2 курсу спеціалізації «Видовищно-театральні заходи» Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтв (художній керівник – Ольга Козак).

Особливо трепетно згадувала свого дядька його племінниця Тетяна Роганіна.

Катерина Чабан, директор Хмельницької ОУНБ, наголосила на важливості популяризації творчості письменників Поділля, зокрема, таких відомих постатей як Мар’ян Красуцький, а також акцентувала увагу присутніх на книгах, представлених на книжко-документальній виставці «Поміж нас він живе…» з фондів бібліотеки.

Під палахкотіння свічки було вшановано пам’ять справжнього митця слова, людини, яка своїм життям і творчістю робила все можливе для розвитку і процвітання рідної України, а також усіх загиблих воїнів-захисників, які віддали свої життя за свободу і незалежність Батьківщини.






 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com