Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

А пам’ять живе вічно…


«Храпачевий мед та його властивості» – тема бібліочаювання, приуроченого 10-й річниці з дня смерті Григорія Яковича Храпача, поета, прозаїка, члена Спілки письменників України, музиканта, художника, уродженця с. Гелетинці Хмельницького району, в рамках обласного туру пам’яті «Син Прибузької землі».

На захід завітали колеги по перу, письменники, фахівці обласних бібліотек, земляки з с. Гелетинці Гвардійської сільської ТГ, освітяни навчальних закладів м. Хмельницький, учнівська молодь школи дитячого розвитку «Даймонд Кідс» та невістка Галина Храпач. Дистанційно до заходу долучилися користувачі публічних бібліотек області та поціновувачі творчості Григорія Яковича.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять письменника та воїнів-захисників, які віддали своє життя за свободу та незалежність України.

Катерина Чабан, директор Хмельницької ОУНБ, наголосила на важливості проведення літературних заходів, що зберігають пам’ять про письменників, які по собі залишили слід в історії краю.

Про творчий доробок Григорія Яковича, його захоплення, переживання та натхнення розповіли подільські письменники, які знали його особисто: Василь Горбатюк – письменник, член НСПУ, директор Хмельницького обласного літературного музею, співорганізатор туру пам’яті та Ніна Гаврилюк – поетеса, членкиня НСПУ.

Про актуальність вивчення програмних творів подільських письменників, в тому числі Григорія Храпача, розповіла Людмила Зелінська, вчитель української мови та літератури НВК № 2 м. Хмельницький. Про захоплення Григорія Яковича пасічництвом, а також творчі зустрічі в оселі письменника за чашкою пахучого трав’яного чаю з медом розповіла його невістка Галина Храпач. Пані Галина подарувала у фонд бібліотеки літературно-художнє видання «Сто загадок» Григорія Храпача.

Валентина Черноус, директор Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Г. Шевченка, презентувала біобібліографічний покажчик «Сизокрил», підготовлений авторським колективом бібліотеки до 85-річчя від дня народження подільського письменника.

Під час заходу звучали вірші та уривок з повісті-феєрії Григорія Яковича «Сонцекрилка, або Життя та пригоди бджілок» у виконанні учнівської молоді с. Гелетинці та м. Хмельницький.

Назар Свято, учень Чорноострівської дитячої музичної школи (клас викладача Сергія Шостацького) зіграв на сопілці мелодію «Гей, соколе».

Улюблені мелодії Григорія Храпача «Взяв би я бандуру» та «Гуцулка Ксеня» прозвучали у виконанні Олексія Радецького, викладача Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії та Віталія Коваля, викладача Хмельницької школи мистецтв.

Учасники смакували спасівчаний цілющий мед з особистої пасіки письменника.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com