Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Небезпечний віртуальний світ


«Небезпечний віртуальний світ» – тема виїзного засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві».

У заході взяли участь здобувачі освіти Хмельницького ліцею № 17. Присутні переглянули та обговорили документальний фільм «Пранкнули» https://docuclub.docudays.ua/movies/item/pranknuli/ (режисер Ісмаель Жоффруа Шандуті) з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA. У стрічці автор розкрив тему «свотінгу» – небезпечної для життя форми кібернасильства, обману правоохоронців, мета якого – направити озброєний загін спецпризначенців до будинку «жертви».

Про роль інтернет-мережі в житті людини та її небезпеки говорила керівник кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» Зоя Філіпенко. «Сьогодні більшість людей не уявляють своє життя без використання інтернету, а кількість користувачів Всесвітньої мережі стрімко росте. Використання інтернету стало нормою повсякденного життя, його можливості та послуги постійно розширюються. Для багатьох людей – це інша планета, на якій вони себе відчувають комфортно та вільно…», – сказала пані Зоя.

Перед початком перегляду учнівська молодь поділилася думками щодо визначення понять «свотинг», «пранкнули», «свотери», «стрімети» та «тролети»

Руслан Данилюк – експерт заходу, старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Хмельницькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України розповів про реальні загрози віртуального світу, надав практичні поради щодо протидії свотингу, кібербулінгу та іншим видам кібернасильства, як правильно реагувати, куди звертатися та наголосив на обов’язковому зверненні в поліцію в разі настання випадку незаконних дій. Наостанок він розповів, що в Хмельницькій області був випадок свотингу, коли неповнолітня особа, використовуючи номер телефону свого знайомого (ворога) також неповнолітнього, здійснювала неправдиве замінування навчального закладу.

Присутні говорили про дотримання права на захист персональних даних та прав дітей у кіберпросторі. Дискутували про персональні дані в контексті війни росії проти України; стан внутрішньо переміщених осіб, які можуть взагалі бути позбавлені доступу до оригінальних документів та ідентифікаційних даних, які є важливими для отримання послуг, допомоги та захисту; зменшення ризиків використання персональних даних, що є у відкритому доступі.

«Ніколи не давайте велику кількість інформації про себе. Насамперед, це стосується соціальних мереж, де ви намагаєтеся проявити себе з кращої сторони та розповісти про свої проблеми у житті. Все це фіксується нескінченною кількістю серверів, які можуть зламати хакери, і ваші дані полетять у відкритий доступ. Будьте обережні, не довіряйте повністю цифровому світу», – наголосив Олексій Перець, експерт заходу, інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Хмельницькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com