Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Самчики – український Версаль


Відбулася музейна година «Самчики – український Версаль» до Міжнародного дня музеїв у рамках презентації Державного історико-культурного заповідника «Самчики».

Здобувачі освіти Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І. Г. Харитоненка Державної прикордонної служби України та студенти вищого професійного училища № 25 дізналися про історію відзначення свята.

Старша наукова співробітниця заповідника Ольга Дуб розповіла присутнім про село Самчики, що розкинулося в мальовничому куточку подільської землі, про власників маєтку. Особливу увагу звернула на правління Чечелів, які запрошували найкращих скульпторів, художників, паркетників, столярів, майстрів паркової і ландшафтної справи, та не оминула увагою період панування радянської влади, під час якої приміщення націоналізованого маєтку у радянські часи використовували під трест радгоспів, клуб, житло, бібліотеку та фельдшерсько-акушерський пункт, а влітку – під піонерський табір. Також продемонструвала вишиванки з фондів заповідника.

Присутні з розповіді пані Ольги дізналися, що до складу палацово-паркового комплексу, крім палацу і парку, входять численні споруди: старий маєток (палац) Хоєцьких, два прибрамні корпуси з парадною брамою та Китайський будинок-льодовня.

Спікерка заходу говорила й про вишукані парадні інтер’єри, планування приміщень, стриманість оздоблення та суворість архітектурних форм маєтку; п’ять парадних зал, в яких у минулому влаштовувалися пишні бали та прийоми; старовинний парк з фонтаном та мальовниче озерце. Пані Ольга повідала й про Пейзажний парк навколо палацу, який був створений відомим пейзажним архітектором Діонісієм Міклером та скромну й дуже рідкісну на території України споруду – відкриту теплицю «Сад в мурах», де ростуть теплолюбні і екзотичні рослини та кущі, серед яких трапляються унікальні види породи, що занесені до Червоної книги України.

На завершення зустрічі Ольга Дуб запросила відвідати заповідник «Самчики» та відповіла на запитання присутніх.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com