Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Книга у воєнний час: проблеми видання та читання


«Книга у воєнний час: проблеми видання та читання»- під такою назвою відбувся круглий стіл. У заході взяли участь: представники профільного Департаменту інформаційної діяльності, національностей та релігій облдержадміністрації, Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого, Книжкової палати імені І. Федорова, Української бібліотечної асоціації, книговидавничих, громадських організацій, письменники, представники бібліотек, музеїв, ЗМІ. Одночасно на Zoom платформі доєднались 85 учасників з міст і сіл Хмельниччини

Піднімались питання книговидання, доставлення обов’язкового примірника, ролі Української бібліотечної асоціації, національних та обласних бібліотек у реалізації акції «Бібліотека українського воїна», важливості читання як способу долучення до правдивого джерела інформації, психологічного розвантаження. Про Хмельниччину як регіон, що зібрав та передав воїнам 40% усіх книг Всеукраїнської акції відзначала у виступі завідуюча відділом Національної бібліотеки Світлана Кравченко. Велика заслуга в цьому- бібліотекарів області.

Книговидання за період військових дій зіткнулося з викликами: перевезення книжок зі складів у безпечніші місця, від’їзд спеціалістів, затримки в роботі типографій, логістичні проблеми, здорожчання матеріалів тощо. Проте кожен знайшов свій «рецепт», як адаптуватися до роботи в умовах воєнного часу. Про це говорив директор видавництва «Бук-Друк» (м. Житомир) Олексій Євенок.

Директор обласного літературного музею Василь Горбатюк відзначив видавничі проєкти музею в рамках обласної програми, заходи з популяризації творчості письменників у воєнний час. Багато авторів не мають фінансової змоги надрукувати книгу, тому покладаємо надії на підтримку видання з бюджетів.

Про роль товариства «Просвіта» та його осередків у виданні і популяризції творчості книг подолян відзначив голова обласного осередку Віталій Міхалевський.

Статистику друку України в умовах війни характеризувала завідуюча відділом Книжкової палати Валентина Муравйова. За 2022 рік книговидання в Україні зменшило свої потужності втричі, чимало видавництв призупинили свою діяльність.

У виступах представників НБ ХНУ, обласних бібліотек для юнацтва та для дітей імені Т.Г. Шевченка відзначались важливість внесення змін до існуючого законодавства, ролі державних установ щодо реєстрації електронних документів, поповнення бібліотечних фондів різних типів бібліотек.

Присутній на заході поет Михайло Цимбалюк торкнувся питань важливості читання військових та нестачі українських книг на Сході держави.

Діючу програми підтримки книговидання характеризували начальник управління культури, національностей та релігій, депутат обласної ради Оксана Натальська, представники центральних бібліотек міст Хмельницького та Кам’янця Подільського.

Фахівцями Хмельницької ОУНБ підготовлено книжкову виставку «Книга Хмельничини 2022, яку презентовано учасникам.

Захід проходив в рамках XVII Обласного форуму «Книжкова весна на Хмельниччині»






 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com