Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Злочин без строку давності


До Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Злочин без строку давності».

До уваги користувачів представлено літературу, яка розкриває злочини нацизму проти людства та вшановує подвиг борців антифашистського опору: «Українські в’язні концтабору Маутгаузен: Свідчення тих, хто вижив», «До Освенціму за Україну» С. Петелицького, «Дякуємо і мертвим, і живим» В. Педака, «Книга пам’яті Дробицького Яру» та ін.

11 квітня у світі відзначається День визволення в’язнів нацистських концтаборів, започаткований у 1991 році рішенням Генеральної Асамблеї ООН. 11 квітня 1945-го в’язні нацистського концтабору в Бухенвальді, дізнавшись про підхід союзницьких військ, підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців, а коли у концтабір увійшли американські військові, повстанці повністю його контролювали.

Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло понад 14 тисяч концтаборів, через які за роки війни пройшло понад 18 мільйонів осіб, значна частина з яких загинула.

Особливої уваги заслуговує література, яка висвітлює людиноненависницьку політику нацистського окупаційного режиму на території Поділля, розкриває трагічний вплив воєнно-політичних і соціальних чинників злодіянь нацистів проти населення краю та військовополонених у створених ними концтаборах, трудових та пересильних таборах, гетто, тюрмах та на каторжних роботах в Німеччині.

На території Кам’янець-Подільської (тепер Хмельницької) області були створені табори для військовополонених у містах Дунаївці, Деражня, Кам’янець-Подільський, Проскурів, Летичів, Старокостянтинів, Славута, Шепетівка (два) та у селищі Ярмолинці. З 1941 по 1944 рр. у створених на території області таборах від рук нацистів загинуло понад 255 тис. військовополонених.

Лише у Проскурові за роки окупації було закатовано і розстріляно понад 81 тис. осіб. У концтаборі, який розміщувався у 1941 – 1944 рр. на території теперішньої військової частини, загинули понад 60 тис. військовополонених. Багатьох із них досі не встановлено.

Ознайомитися з матеріалами виставки можна до 21 квітня.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com