Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Як право на доступ до інформації може сприяти реалізації інших прав


«Як право на доступ до інформації може сприяти реалізації інших прав» – тема виїзного засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

У заході взяли участь студенти Відокремленого структурного підрозділу «Хмельницький торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету».

Про загарбницьку війну в Афганістані, її причини та наслідки говорив викладач цього навчального закладу, історик Олександр Атаманчук. «Якщо виходити з погляду незалежної України, то для нас війна в Афганістані була чужою, – наголосив пан Олександр. – Нам час змінити своє ставлення до цієї війни».

Про нехтування правом на доступ до публічної інформації, інформаційні права та інструменти для їх реалізації говорила керівниця кіноклубу, завідувачка відділом краєзнавства Зоя Філіпенко.

Про види публічної інформації, особливості оформлення та види інформаційних запитів, терміни підготовки відповіді на запит розпорядником інформації, а також про різницю між запитом на інформацію та зверненням громадян розповіла координаторка взаємодії з громадськістю регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Ольга Осередчук. Вона звернула увагу на дії громадян у разі безпідставної відмови у наданні інформації розпорядником.

Під час заходу йшлося про захист прав учасників бойових дій, пільги й державні гарантії, які визначає законодавство для цієї категорії осіб. «Механізм отримання статусу учасника бойових дій у теперішніх умовах детально прописали лише нещодавно, тому багато людей, які сьогодні беруть участь у бойових діях, цього статусу ще не підтвердили», – наголосила Ольга Чорна, заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області. Вона зазначила, що до завдань системи безоплатної правової допомоги належить роз’яснення громадянам їхніх прав, надання правових консультацій з різних питань, а у визначених законодавством випадках – і надання вторинної правової допомоги, тобто послуг захисту і представництва в суді.






 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com