Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Презентовано книгу «Археологія України за роки незалежності»


Це науково-популярне видання Інституту археології НАН України та Спілки археологів України, у якому міститься понад 50 авторських нарисів, що охоплюють період від кам’яної доби до Нового часу. Географія пам’яток охоплює всю Україну. Широко представлені у збірнику дослідження на території Хмельницької області. Відзначено важливість відкриття унікальної ранньопалеолітичної стоянки поблизу Меджибожа, віком від 1,2 до 0,4 мільйона років. Згадується знаменитий давньоруський скарб з села Городище. Окремі розвідки присвячені дослідженням в Кам’янці-Подільському у 2016-2020 роках.

З вітальним словом до учасників звернулася Оксана Натальська – начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації.

Звучало відеозвернення одного з упорядників видання - Дениса Гречка – доктора історичних наук, провідного наукового співробітника відділу археології раннього залізного віку Інституту археології НАН України. Звернення записане з передової лінії фронту наживо. Хвилиною мовчання учасники вшанували пам’ять тих археологів, які відали своє життя за Батьківщину під час російської війни, тих, хто нині несе варту зі зброєю в руках.

Про ідею створення видання, географію розкопок та роботу над укладанням збірки, її паперову та друковані версії повідав Євген Синиця – кандидат історичних наук, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Спілка археологів України», що доєднався онлайн. Про археологічні дослідження на території Хмельницької області, які увійшли до книги, розповів Павло Нечитайло – кандидат історичних наук, археолог, старший науковий співробітник науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України.

Володимир Захар'єв – археолог, краєзнавець, співробітник відділу охорони пам’яток, історії та культури у Хмельницькій області, літератор та архівіст акцентував увагу на проблемах та перспективах розвитку археологічних досліджень на Хмельниччині.

У заході взяли участь: науковці та краєзнавці, археологи, історики, студенти ЗВО м. Хмельницького, представники державних історико-культурних заповідників «Кам’янець», «Межибіж», фахівці та користувачі бібліотек ОТГ області, ЗМІ.

Присутнім була продемонстрована книжкова виставка видань з фондів Хмельницької ОУНБ на тему: «Давня історія у глибині закарбована». Друковані примірники книги подаровані до фондів Хмельницької ОУНБ та будуть доступні читачам. Електронна версія видання доступна за посиланнямhttp://vgosau.kiev.ua/load_books/30-arh.pdf








 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com