Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

В бібліотеці створено угорський куточок Міклоша Банфі


В рамках робочої поїздки Хмельницьку ОУНБ відвідали атташе з питань культури та освіти Посольства Угорщини в м. Київ пан Міхай Грубер та голова правління Хмельницької регіональної Спілки угорців ім. Святого Іштвана Аттіла Сікора з почесною місією створити в бібліотеці куточок книг угорською мовою.

Проєкт, підтриманий послом Угорщини в Україні, має назву «Угорський куточок Міклоша Банфі» за іменем угорського дипломата, письменника та першого бібліотекаря Міністерства закордонних справ Угорщини. Добірка з 18 книг угорською, українською та англійською про Угорщину передана до фондів бібліотеки. Серед видань - ілюстрований географічний атлас Угорщини, альбоми по пам’ятних місцях та архітектурних пам’ятках, книги з історії та життя видатних осіб, словники, художня література. Вразило українсько-угорське видання Тараса Шевченка угорською і Шандора Петефі українською. У добірці видання класика угорської літератури не єдине. Календар на 2023 рік з його портретом на обкладинці був подарований товариством угорців. Чудові подарунки, зроблені почесними гостями напередодні Міжнародного дня дарування книг. Дякуємо від усіх читачів.

Дані книги доповнять фонд відділу літератури іноземними мовами Хмельницької ОУНБ та інших підрозділів (художня література, альбоми, видання для дітей, словники) та стануть у нагоді тим, хто бажає поглиблювати свої знання з історії та культури країни Євросоюзу, подорожувати її визначними місцями, навчатись за кордоном.

Для гостей бібліотеки проведено ознайомчу екскурсію, під час якої акцентовано увагу на послугах та можливостях обласної наукової книгозбірні для користувачів різних категорій у реальному та віддаленому режимах, краєзнавчими ресурсами бібліотеки, її пошуковими можливостями та рівнем інформатизації, проєктами бібліотеки, спрямованими на інтеграцію біженців, подолання наслідків війни, правовий захист, організацію дозвілля літніх та людей з обмеженими можливостями, розвиток технічної та мистецької творчості. Говорили про клуби та об’єднання за інтересами, волонтерську діяльність бібліотеки в умовах війни. Згадували про допомогу, яку нині надають народи Європи Україні для підтримки захисту її суверенітету і територіальної цілісності. Символічно запрошували до в’язання маскувальної сітки для воїнів ЗСУ, яку планується передати на передову.

Говорили про ті ініціативи, які реалізовувались у попередні роки спільно із товариством угорців Святого Іштвана. Гортали підшивки газет попередніх років із згадками про фестивалі культур, вікторини, видання бібліотек. Разом із гостями обговорювали подальші плани співпраці, участі Хмельницької ОУНБ в проєктах Посольства Угорщини в м. Києві, розширення можливостей поповнення фонду угорського куточку та фондів бібліотек області. Сподіваємось, що нашим планам суджено збутись.











 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com