Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

«Мобінг як несприятливий соціальний фактор»


«Мобінг як несприятливий соціальний фактор» – тема юридичного консалтингу за участю Ольги Чорної, заступниці директорки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, який відбувся на платформі ZOOM.

В онлайн-заході взяли участь керівники установ, організацій територіальних громад області, представники трудових колективів закладів вищої освіти Хмельницького та представники профспілкових організацій.

Про історію виникнення мобінгу та проблему цькування в трудових колективах говорила завідувачка відділу краєзнавства Зоя Філіпенко.

Спікерка Ольга Чорна під час заходу повідомила про те, що набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)», який вніс зміни до низки нормативно-правових актів, закріпив поняття мобінгу, його форм і способів захисту та відновлення порушених прав учасників трудових відносин.

Пані Ольга говорила про психологічний та економічний тиск в трудовому колективі; наявність доказової бази, що підтверджують факт мобінгу; наслідки для працівника, якщо суд підтвердить факт мобінгу, а також інформувала про покарання, яке чекає на кривдників. Зауважила, що роботодавець має зробити, аби запобігти мобінгу в колективі. Познайомила з цікавими кейсами щодо судових практик з питань мобінгу. Розповіла про новели законодавства у сфері адміністративної відповідальності та покарання за цькування на роботі як для роботодавців, так і працівників.

До заходу долучилася Оксана Шейгец, фахівчиня Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, яка наголосила, що кожна людина повинна відстоювати свої права, а також не замовчувати такі питання як мобінг та дискримінація. Варто звертатися до правоохоронних органів, які можуть вживати заходи щодо правопорушників та письмово повідомляти роботодавця щодо факту цькування, а також у разі зазнання дискримінаційних дій звертатися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com