Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Булінг: боротьба триває! Толерантний всесвіт побудуй!


«Булінг: боротьба триває! Толерантний всесвіт побудуй!» – тема дискусії виїзного засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» з студентською молоддю Хмельницького кооперативного фахового коледжу Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту в рамках Тижня толерантності.

Присутні переглянули документальну кінострічку «Булер» (режисер Лі Гірш) з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA. Фільм розповідає історії двох американських підлітків і їхніх родин, показує сповнені болю, а часом і небезпеки, життя дітей, яких цькують однокласники й дорослі. Лі Гірш викриває проблему, що виходить за географічні, расові, етнічні та економічні межі.

Що робити, якщо дітей цькують? Мовчати чи просити допомоги? Як вирішити проблему з булінгом? Чи маємо ми право порушувати права іншої людини? Хто може стати жервою булінгу? Що таке толерантність? Чи зможе толерантність протистояти булінгу? Ці та інші питання обговорювали студенти в ході дискусії.

«Булінг і толерантність – це дві протилежності, антоніми нашого життя, добро і зло. Саме толерантність – це здатність витримувати іншого, не такого як сам. Люди повинні вміти чути один одного, поважати думку іншої людини та сприймати її без агресії, її поведінку, бути терплячими і доброзичливими. Людське життя таке мінливе. Воно може бути щасливим і нещасним. І в багатьох випадках це залежить саме від нас…», – наголосила Тетяна Матвійчук, експерт заходу, практикуюча психологиня, психотерапевтка, кандидатка психологічних наук, доцентка Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту. Пані Тетяна надала практичні поради стосовно того, як уникнути конфліктів з іншими людьми і не звертати уваги на їхні зауваження, як знайти друзів, зберігши індивідуальність та як бути впевненим у собі і навчитися приймати свої і чужі недоліки.

Молодь в ході рольових ігор допомагала «жертві» знайти шляхи захисту від «булера», говорила про причини, які спонукають «булера» себе так поводити та обговорювала почуття «жертви» булінгу. Особливу увагу звернули на пасивних «спостерігачів».

Учасники заходу ділилися досвідом комунікації з батьками, говорили про те, як історія (з фільму) перекликається з їхнім життям.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com