Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Нові тенденції і естетика класики


Проведено майстер-клас з ткацтва «Нові тенденції і естетика класики» за участю художника Андрія Каптаря (Vombat).

Ткацтво – один із найдавніших і найважливіших елементів національної культури українського народу. Воно належить до найбільш поширених видів господарської діяльності й народного мистецтва, яке має багатовікову історію і глибокі традиції.

Під час заходу користувачі бібліотеки та учасники розмовного клубу «Скажи мені українською» дізналися про історію виникнення та розвиток ручного ткацтва на Україні.

Андрій Михайлович продемонстрував присутнім свої вироби, розповів про матеріали та інструменти, які використовуються під час роботи, допоміг у перших спробах самостійного оволодіння технікою ткацтва. Учасники виконували вказівки майстра, дізналися про можливості поєднання ниток, варіанти плетіння та оздоблення.

Фахівці бібліотеки підготували огляд літератури, що розкриває цікаві факти з історії виникнення ткацтва, можливості використання виробів в сучасному оздобленні інтер’єру.

Довідка:

Каптар Андрій Михайлович (Vombat) – український художник. Народився 16 лютого 1982 року в селі Костичани Новоселицького району Чернівецької області. У 2003 році закінчив Вижницький коледж декоративно-прикладного мистецтва ім. В. Ю. Шкрібляка, факультет «Художнє ткацтво». У 2007 році отримав диплом про вищу освіту на заочному відділі Чернівецького національного університету за спеціальністю «Викладач декоративно-прикладного мистецтва та креслення». 2003 – 2008 рр. – працював дизайнером-десинатором на фабриці штучного хутра у м. Жовті Води. У 2005 році став дипломантом конкурсу «Краща тканина року» за розробку трикотажного полотна. З 2008 року бере участь у арт-фестивалях та ярмарках з крафтовими виробами, у створенні яких поєднує різні техніки розпису на речах щоденного вжитку – одязі, аксесуарах, сувенірній продукції. Окреме місце у практичному мистецтві займають декоративний стінопис, розробка логотипів та реклами, дизайн інтер’єру, створення скульптур та арт-об’єктів. У 2008 році відзначений Хмельницькою міською радою за участь у виставці на кращий художній твір про місто Хмельницький «У сяйві вічної краси душа рідного міста». Учасник Всеукраїнських художніх виставок: «Мальовнича Україна» (2008), «Різдво-2009» (2009), «Світ Божий, як Великдень» (2010), арт-проєкті «Падаюча тінь «Мрії» на сади Джардіні» українського павільйону на 58 Венеційській Бієнале (2019), «Український фольк-модерн» (2021). Художник працює у різних жанрах живопису, графіки, інсталяції. Живе та працює в м. Хмельницький.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com