Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Життєвими стежками Миколи Мачківського


Відбувся літературний вояж «Життєвими стежками Миколи Мачківського» в рамках обласного літературного туру «Розтану сам – лишу свою надію!», присвячений 80-річчю від дня народження відомого українського письменника, літературознавця, журналіста, краєзнавця Миколи Мачківського. Бібліотекарі, журналісти, колеги по перу Миколи Антоновича зібралися разом аби пройти тими місцями, де свого часу ступала нога письменника та поділитися спогадами про цю світлу, добру та відкриту людину.

Захід організований Хмельницьким обласним літературним музеєм спільно з Хмельницькою обласною універсальною науковою бібліотекою.

Вояж розпочато в обласному літературному музеї, де Микола Антонович довгий час працював та стояв у витоків створення музею. Директорка бібліотеки Катерина Чабан ознайомила присутніх з програмою обласного літературного туру, розповіла про маршрут, яким буде проходити літературний вояж та подякувала працівникам обласного літературного музею за співпрацю.

Про свого колегу, творчого наставника та старшого товариша розповів директор музею Василь Горбатюк, який жив поруч та спостерігав за життєвими буднями Миколи Антоновича.

Альона Радецька – молодша наукова співробітниця музею повідомила, що займається дослідженням особистого фонду Миколи Мачківського, який передав його син Олександр, зокрема листування письменника з колегами по перу, вирізки з газет та журналів. Вона ознайомила присутніх із матеріалами виставки, на якій були представлені книги автора.

Присутні переглянули відео про Миколу Антоновича, де він годує голубів, якими опікувався біля будинку, в якому проживав.

Згодом учасники літературного вояжу відвідали Хмельницький обласний художній музей, в приміщенні якого до 1986 року розміщувалася редакція газети «Корчагінець», в якій Микола Мачківський працював довгий час керівником обласної літературної студії «Подільські джерела» та був завідуючим кабінетом молодого автора Хмельницької обласної організації Спілки письменників України. Присутні ознайомилися з інформаційними матеріалами з газети «Корчагінець» 80-х років, які були розміщені на викладці з фондів Хмельницької ОУНБ.

Далі літературний вояж попрямував до будинку, в якому проживав Микола Антонович. Учасники заходу через відеозв’язок поспілкувалися з дружиною поета. Пані Марія розповіла про любов Миколи до природи та усього живого; допомогу хворим птахам, які він приносив додому та доглядав. А ще повідала історію про голубку, яка врятувала йому життя в далекі 90-і.

Наступною зупинкою вояжу стало Акціонерне товариство «Видавництво «ПОДІЛЛЯ», де учасники відвідали кабінет, в якому Микола Антонович працював редактором. Побачили краєвиди, які щодня милували око поета.

Кінцевою зупинкою літературного вояжу було місце вічного спочинку Миколи Антоновича (кладовище мкрн. Лезнево), де хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам’ять письменника.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com