Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

День пам’яті Сергія Параджанова


Сьогодні день пам’яті Сергія Параджанова – видатного кінорежисера, народного артиста України (1990), лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1991, посмертно), який помер 20 липня 1990 року у Єревані.

Вшановуючи пам’ять генія українського кінематографу, для користувачів літнього читального залу та внутрішньо переміщених осіб, які є новими користувачами бібліотеки, презентовано книжково-ілюстративну виставку «Сергій Параджанов – майстер і господар храму кіна» з фондів бібліотеки, а також продемонстровано фрагменти з фільму «Тіні забутих предків», який став візитівкою видатного режисера.

Сергій Параджанов є одним із творців українського кіномистецтва. Про себе сам митець казав: «Я – вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в’язниці за український націоналізм».

І хоча в доробку режисера багато фільмів, світову славу майстер здобув завдяки екранізації повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Фільм одержав 39 нагород, 28 призів кінофестивалів у двадцяти одній країні, а за кількістю призів фільм увійшов до Книги рекордів Гіннеса. Фільми, зняті Сергієм Параджановим нині є класикою світового кіно.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com