Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

«Права громадян у демократичній країні»


«Права громадян у демократичній країні» – тема правового діалогу для мешканців територіальних громад області, приуроченого Дню Української Державності, на платформі ZOOM.

Зоя Філіпенко, завідувачка сектору регіональної і правової інформації, розповіла про нове державне свято – День Української Державності, яке встановлено Указом Президента України № 423/2021 від 24 серпня 2021 р.«Про День Української Державності» та відзначатиметься щороку 28 липня.

Оксана Шейгец, головний спеціаліст Відділу регіонального представництва в центральних областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, повідомила учасникам про особливості реалізації права громадян на інформацію, звернення громадян в умовах воєнного стану, акцентувала увагу на реалізації права громадян на усне звернення через особистий прийом. Пані Оксана проінформувала про режим доступу до публічної інформації (відкритої, таємної, службової та конфіденційної), основні принципи його забезпечення, особливості реалізації в період воєнного стану, оскарження порушення прав на доступ до публічної інформації, а також розповіла про «розпорядників інформації» та їх особливості.

«Відповідно до статті 40 Конституції України усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк. Зазначена гарантія (право подати звернення; право на обґрунтовану відповідь; право отримати відповідь у встановлений законом строк) є непорушною та не може обмежуватись навіть в умовах воєнного та надзвичайного стану», – зазначила Оксана Шейгец.

Під час заходу говорили про подання, порядок розгляду електронних петицій та їх особливості в умовах воєнного стану; вебсайти територіальних громад та їх наповнення інформацією. Пані Оксана навела практичні кейси щодо виявлених порушень права на звернення та інформацію; поділилась результатами проведених моніторингів органів місцевого самоврядування, а також проінформувала про контрольні функції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за дотриманням законодавства про звернення громадян та доступу до публічної інформації.

Участь в онлайн-заході взяли понад 60 учасників із 35 територіальних громад області.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com