Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Полин-сльозою омивається душа


До Дня Чорнобильської трагедії відбулася година-реквієм «Полин-сльозою омивається душа».

На заході були присутні: Віталій Тришньовський - голова Чемеровецької громадської організації «Союз Чорнобиль України»; Оксана Банкова та Анна Бенькалович – фахівчині Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області; Ірина Білоус – практичний психолог, викладач відокремленого структурного підрозділу «Хмельницький торговельно-економічний фаховий коледж Київського національного торговельно-економічного університету»; студентська молодь Хмельницького базового медичного фахового коледжу та бібліотечні працівники бібліотек області.

Учасники онлайн-заходу переглянули та обговорили документальний фільм «Десять років відчуження» українського режисера Сергія Буковського з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA. Керівниця кіноклубу Зоя Філіпенко розповіла присутнім про специфіку роботи кіноклубу. Перед переглядом фільму учасники висловили свої припущення щодо змісту фільму, зважаючи на його назву та попрацювали над тлумаченням слова «відчуження».

«Відчуження - це психологічний захист у формі ізоляції, відособлення всередині свідомості особливих зон, які пов'язані з травматичними чинниками. У разі виникнення дисоціації мислення людини стає відчуженим. При цьому деякі сукупності подій людина сприймає окремо, а зв'язки між ними не актуалізує і тому не аналізує. Тоді те, що відбувається сьогодні, неможливо зіставити з тим, що було вчора»,- наголосила експерт заходу Ірина Білоус.

«У час, коли Росія використовує ядерний шантаж проти людства, створює загрози безпеці атомних електростанцій в Україні, як ніколи актуально говорити про наслідки Чорнобильської катастрофи. Саме тому під час перегляду фільму мимоволі вибудовуються паралелі з теперішнім часом», – поділилася враженнями експерт Оксана Банкова.

Забезпечення екологічних прав людей на території України бере на себе насамперед держава, яка зобов’язана забезпечити реалізацію конституційного права всіх громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на охорону їх життя і здоров'я, а також виконувати гарантії щодо соціального захисту потерпілого населення», – зазначила експерт Анна Бенькалович.

Віталій Тришньовський зауважив, що аварія на ЧАЕС є найбільшою трагедією за всю історію ядерної енергетики, а в житті українців є незаживаючою раною болю і втрат.

Учасники заходу ділилися враження про переглянутий фільм, провели паралелі з минулого та сьогодення, та отримали поради, що робити у разі хімічної атаки або аварії на хімпідприємстві. Говорили про відповідальність за майбутнє, про стан навколишнього середовища та про шкідливий вплив радіаційних викидів у довкілля.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com