Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту




В рамках візиту до Хмельницького Генерального Консула Республіки Польща у м. Вінниці Даміана Цярцінські проведено ознайомчу екскурсію Хмельницькою обласною універсальною науковою бібліотекою.

Розповідали про понад 120-літню історію книгозбірні, яка була відкрита на Поділлі у 1901 році як книгарня з російських та польських книг, про її трансформації в історії та часі. Знайомили із системою пошуку та видачі книг, особливостями фонду загальнодоступної (публічної) книгозбірні та обласного краєзнавчого депозитарію.

Пан Консул виявив зацікавлення історією бібліотеки, її раритетними виданнями - від книг мініатюр до репринтів Пересопницького Євангелія, писаного на Хмельниччині у с. Двірець та великоформатних книг.

У відділі краєзнавства знайомились із старими газетами та книгами про Хмельниччину: путівниками, виданнями про історію установ та населених пунктів. Про деякі з них почули нове й від самого Пана Консула. Зокрема, що книга Петра Храпака "Хребтіїв: старовинне подільське село на лівому березі Дністра" має відношення до історії Польщі, адже Хребтіївська церква згадується у книзі Генріха Сенкевича "Вогнем і мечем", пізніше екранізованої режисером Єжи Гофманом.

У відділі мистецтв Консула цікавили грамплатівки й він висловився про те, що їх колекціонування нині є брендовим для Польщі. Разом з раритетними гостеві демонстрували новітні мистецькі видання - артбуки, видання з доповненою реальністю.

Говорили про реалізовані та діючі нині проєкти бібліотеки, у тому числі за участю польської сторони в рамках курсу на євроінтеграцію, плани на майбутнє у співпраці із громадськими організаціями, волонтерами та недержавними структурами.

У екскурсії пана Консула супроводжували голови обласного осередку Спілки поляків України Франц Міцінський та Центр Слов'янських мов та культур Неля Шутяк.

Екскурсія бібліотекою була частиною візиту Генерального Консула Konsulat Generalny RP w Winnicy / Генеральне Консульство РП у Вінниці, перша частина якого була відведена круглому столу з нагоди Міжнародного дня рідної мови. На завершення були висловлені подяки та побажання до подальшої співпраці задля розвитку польської та української спільнот Хмельниччини.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com