Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту



Зима, що нас змінила


До Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні відбулося виїзне засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» на тему «Зима, що нас змінила».

У засіданні взяли участь: Катерина Чабан – директорка Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки; Катерина Бурдуваліс - директорка Державного архіву Хмельницької області; Тетяна Калюжна – депутатка Хмельницької обласної ради, директорка кінотеатру «Планета», учасниця Революції Гідності; Констянтин Дєтковський – заступник директора-начальника управління інформаційної діяльності та аналітики департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації, голова Хмельницької кінокомісії.

Учасники заходу переглянули та обговорили документальний фільм «Все палає»http://docuclub.docudays.ua/movies/item/vse-palaye/(режисери: Олександр Течинський, Олексій Солодунов, Дмитро Стойков) з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA.

Перед переглядом кінострічки Катерина Бурдуваліс проінформувала присутніх про події зими 2013-2014 років, які забрали життя понад ста активістів Майдану. Згадала поіменно наших земляків хмельничан-Героїв Небесної Сотні. Хвилиною мовчання присутні вшанували усіх тих, хто поклав своє життя за незалежність України. Було презентовано тематичний відеоролик Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації.

Учасники засідання кіноклубу ділилися враженнями від фільму та обговорювали, яким чином історичні обставини формують з простих громадян героїв. Міркували над питанням Чому сталося так, що мирне протистояння перетворилося на Революцію Гідності?

«Все палає»…саме так відчуваєш себе після перегляду цього фільму. Палає душа, серце та наточене відчуття справедливості, рівності та недопущення зазіхання на права людини. Як юристка можу твердо сказати, фільм чітко дає зрозуміти, що у державі, де народ як джерело влади може бути демократія. Саме народ формує органи влади (законодавчу), яка закріплює правові засади країни», - зауважила Ольга Чорна – заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області.

Емоційним був виступ активної учасниці мирних акцій, громадської діячки, волонтерки, координаторки Інформаційно-консультативного центру для родин учасників АТО Лесі Стебло, яка наголосила, що варто працювати з молоддю, щоб не втратити зв'язок поколінь та важливо звертати увагу кожному громадянину на інформаційну безпеку, користуватися перевіреними джерелами для того аби не підігравати ворогу… Головне не втратити ідею згуртованості та бути відповідальними.

«Маємо відкидати політичні та будь-які амбіції за ради розвитку держави…», - сказала Тетяна Калюжна.

Оксана Кізаєва – експерт, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області акцентувала увагу присутніх на ключових поняттях як «гідність» та «свобода».

Присутні переглянули книжкову виставку «Вони тримають небеса» з фондів Хмельницької ОУНБ та виставку «Герої Небесної Сотні – наші земляки» з фондів Державного архіву Хмельницької області.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com