Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Пам'ять і права людини


До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту відбулася дискусія «Пам'ять і права людини» зі студентською молоддю Хмельницького економіко-правового фахового коледжу МАУП імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України в рамках засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві».

Учасники заходу переглянули та обговорили документальний фільм «Назви своє ім’я» (режисер Сергій Буковський) з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA.

Перед переглядом кінострічки Діана Дитко, бібліотекар читального залу гуманітарного профілю, проінформувала присутніх про трагічні події Голокосту, його наслідки на окупованих нацистами територіях у Другій світовій війні та на території Хмельниччини. Керівниця кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» Зоя Філіпенко запропонувала учасникам заходу скласти «асоціативний кущ» до слова «пам’ять».

Під час обговорення фільму Микола Дзізінський, експерт заходу, викладач історії Відокремленого структурного підрозділу «Хмельницький торговельно-економічний фаховий коледж Київського національного торговельно-економічного університету» повідомив присутнім низку причин знищення євреїв у Другій світовій війні, а також зауважив, що свідчення очевидців – це унікальний матеріал, бо про трагедію говорять прості євреї, які пережили її. «Усні свідчення не викривляють історію», – сказав експерт.

Учасниками також було порушено чимало проблемних питань: права меншин; толерантність; взаємотерпимість; стереотипи мислення; вшанування пам’яті тощо.

«Всі серйозні події нашого життя викликають стрес. Людина часто згадує саме ті події, які пов’язані з болем, які супроводжуються страхом. Особливо виражені спогади людей з дитячих років», – сказала Ірина Білоус, експерт заходу, практичний психолог, викладач Відокремленого структурного підрозділу «Хмельницький торговельно-економічний фаховий коледж Київського національного торговельно-економічного університету».

Оксана Кізаєва – експерт, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області сказала: «Немає прав людини, які прямо пов’язані з актом згадування, але є події, які необхідно пам’ятати, бо саме у тих подіях права людини всебічно проігноровані… Ми маємо пам’ятати трагічні поді Голокосту для того, щоб визнати їх, засудити усім світом…».

«Після Другої світової війни була прийнята Загальна декларація прав людини. Вона стала результатом безпосереднього досвіду Другої світової війни і представляє вираження невід’ємних прав, які мають усі люди. Декларація стала першою глобальною заявою про те, що сьогодні ми сприймаємо як належне – гідність та рівність усіх людей…», – зазначила Анна Бенькалович, експерт, головна фахівчиня із зв’язків з громадськістю та пресою відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області.

Учасники зустрічі також висловлювали думки щодо твердження Джорджа Сантаяна: «Хто не пам’ятає свого минулого, приречений повторювати його помилки…».

Під час заходу презентовано книжково-ілюстративну виставку «Голокост – трагедія ХХ століття» з фондів Хмельницької ОУНБ.






2022_01_26_1_10.pdf
 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com