Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

«Права та обов`язки дітей і батьків: відповідальність за порушення прав дитини»


«Права та обов`язки дітей і батьків: відповідальність за порушення прав дитини» - тема дискусії зі студентською молоддю Чемеровецького медичного фахового коледжу, яка присвячена Міжнародному дню прав людини. Захід відбувся в рамках засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об`єктиві» спільно з Чемеровецькою центральною бібліотекою на платформі ZOOM.

Учасники заходу переглянули та обговорили документальний фільм «Лізо, ходи додому» (режисер: Оксана Бурая) з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA.

Перед переглядом кінострічки завідуюча відділом обслуговування Чемеровецької ЦБ для дорослих Марія Бризіцька надала інформацію про щорічну Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства» та перерахувала ряд важливих дат в рамках акції. Керівниця кіноклубу розповіла присутнім про специфіку роботи кіноклубу та його історію та представила фільм. Присутні висловили свої припущення щодо змісту фільму, зважаючи на його назву.

Під час обговорення фільму учасниками було порушено чимало проблемних питань: про права дітей; домашнє насильство та його види; відносини між батьками та дітьми; дитячу самотність у важкому світі дорослих.

Оксана Банкова, експерт заходу, начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області зауважила, що українське законодавство визначає права дітей, а також обов’язки батьків щодо дітей…

«Сімейний кодекс України визначає обов’язки батьків щодо виховання та розвитку дитини. Батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини…, готувати її до самостійного життя; батьки зобов’язані поважати дитину; … забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини»,– зазначила Анна Бенькалович, експерт, головна фахівчиня із зв’язків з громадськістю та пресою відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області.

Оксана Кізаєва – експерт, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області сказала: «Якщо батьки своїх обов’язків не виконують, їх можуть притягнути до відповідальності – адміністративної чи кримінальної. В крайньому разі батьків можуть позбавити батьківських прав…».

Ганна Синишена – експерт, фахівець із соціальної роботи сектору соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю Чемеровецької ТГ розповіла про соціальний супровід сімей, дітей та молоді, які потребують сторонньої допомоги.

Міркували учасники над питаннями, що означає для мене моя сім’я, причини постійних втеч дітей з дому.

Учні говорили про краєвиди, які представлені у фільмі та непривабливість приміщення, де мешкає Ліза; символи, які представлені у фільмі; мрії. Навіть фантазували щодо майбутнього Лізи.

Тетяна Матвійчук – експерт, практикуючий психолог, психотерапевт наголосила про важливість усвідомленого, відповідального батьківства як соціально-психологічного феномену, що базується на певній системі знань, умінь, навичок, почуттів, якостей, які реалізуються у відповідальній поведінці батьків, спрямованій на виховання і розвиток дитини як гармонійної особистості.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com