Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Еспресо. Вибір читачів 2021


Шановні користувачі!

Запрошуємо Вас взяти участь у 5-му сезоні книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2021».

Умовою даної Премії є прочитання запропонованих книг-фіналістів читачами бібліотеки та заповнення анкети із відгуком на книгу, яка сподобалась, в результаті отримати за це книжкову закладку.

Визначення переможців проходить протягом жовтня-листопада у двох номінаціях «Література для підлітків» та «Література для дорослих».

До номінації «Література для підлітків» увійшли книги:


Багряна А. Ю. Вітрова гора : роман / А. Ю. Багряна; худож. С. Музичко. – Київ : Наш формат, 2021. – 240 с. : іл. – (Фентезі) (Еспресо. Вибір читачів 2021).

Роман Анни Багряної «Вітрова гора» – глибоке, світле і дуже актуальне українське фентезі; хоч і базоване на стародавній українській міфопоетиці, та напрочуд сучасне.

Вони живуть поміж нас – вітри, онуки Стрибога. Завжди народжуються тут, на берегах Дніпра, зазвичай в одній родині – й дід передає онукові таємні знання та особливі вміння. Однак із Дейвом стається інакше: він народився в Канаді, тож мусить пройти непростий шлях, перш ніж осягнути своє прадавнє українське коріння і відкрити справжнє покликання. Проте вітрові млини на Дніпрових пагорбах манять хлопця, і цьому годі опиратися...


Арєнєв В. К. (Пузій Володимир Костянтинович). Заклятий меч, або Голос крові : повість-фантазія / В. Арєнєв. – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020. – 168 с. : іл. – (Еспресо. Вибір читачів 2021).

Було це в часи прадавні, нині призабуті. Ходили тоді по землі герої й потвори, і перших не завжди вдавалося відрізнити від других. А слово в ті часи бувало гострішим за меч, хоч і мечі вміли тоді промовити своє гостре слово... У новій повісті знаного українського письменника Володимира Арєнєва, лавреата премії «Книга року ВВС – 2019», йдеться про пригоди меча і тих, хто ним володів, про мандрівки й переслідування, чари та закляття, а ще – про Одіна Стойменного, пані Брамницю та двох відчайдухів, які насмілилися кинути їм виклик. «Заклятий меч» – самостійна історія у світі «Заклятого скарбу».


Довгопол Н. О. Мандрівний цирк сріблястої пані : роман / Н. О. Довгопол. – Харків : Віват, 2020. – 352 с. – (Художня література) (Еспресо. Вибір читачів 2021).

Героям роману доведеться пізнати гіркоту зрад і поразок, здійснити сповнену пригод мандрівку українськими землями початку ХХ сторіччя і навіть знайти спільну мову з дивовижними істотами з давніх легенд.

Ефектна власниця мандрівного цирку фрау Ґріте переживає скрутні часи. Мало того, що її чоловік виявився авантюристом і зник безвісти, так ще й трупу доводиться від зубожіння рятувати. До всього, коронний номер – виступ велетенського ручного вовка – на межі провалу: юна глядачка, яку всі вважають причинною, сходить на сцену й приборкує грізного звіра. Що це, як не відьмацькі чари? Цирк рушає далі. Але з тої зустрічі в смугастому шатрі, на один вечір напнутому посеред скошеного поля, бере початок нова історія: про тих, хто шукає любові й справедливості, про людей і перевертнів, що намагаються віднайти свою істинну сутність.




До номінації «Література для дорослих» увійшли такі книги, як:


Жадан С. В. Псалом авіації : поезія / С. В. Жадан; фотохудож. М. М’яновська. – Чернівці : Меридіан Черновіц, 2021. – 160 с. : фото. – (Еспресо. Вибір читачів 2021).

Ці вірші написані впродовж 2020 року. Місце, де вони писалися, лежить на пагорбах. Це означало присутність широкої лінії горизонту й великої кількості повітря. А ще там було багато дерев і птахів, були балки, водойми і рівне, віддалене дихання міста за обрієм. Зміна оптики так чи інакше призводить до зміни письма. Ось про це переважно і книжка: про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера – глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки – щедрості. Нехитре знання, що допомагає цінувати кожен почутий зранку голос.


Андрухович Ю. І. Радіо Ніч : роман / Ю. І. Андрухович. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2021. – 456 с. – (Еспресо. Вибір читачів 2021; фіналісти премії 2021).

«Радіо Ніч» – найгостросюжетніший, а водночас найліричніший твір Юрія Андруховича. Простір, у якому авантюрний роман зустрічається з фентезі, а Девід Бові – з мандрівними музикантами Середньовіччя.

Як і в «реальній дійсності», ще одна революція зазнала поразки. Можливо, тому, що втратила свого загадкового лідера. Йосип Ротський (не плутати ні з Йосіфом Бродським, ні з Йозефом Ротом), музичний герой барикад, змушений хоч кудись утікати, приміряючи на себе долю багатьох інших Йосипів. Його переслідують, і режимні спецслужби – це лише пів біди. Є ще недоречна любов, з якою не звладати, і банківська таємниця, з якою не впоратися. В’язничний досвід і мимовільно успішний теракт. А також розум і забуття, сміх і темрява, холод і пекло, іронія і щем. Останній сховок, звідки дозволено вести нічний етер. Чи справді останній?..


Вольвач П. І. 20+1, або Земля мертвих : коротка проза / П. Вольвач. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2021. – 392 с. : фото. – (Еспресо. Вибір читачів 2021).

«20+1, або Земля мертвих» – книжка в жанрі кросовер, в якій Павло Вольвач використовує класичні засоби мемуаристики не лише задля створення галереї знакових портретів доби, а й задля вибудови власної біографії як плетива «перехресних стежок» з усіма тими діаметрально різними людьми. Поруч із класиками української літератури тут присусідилися люди­тіні родом із люмпен-криміналізованих запорізьких «посьолків», в одній компанії опинилися музикант із солідним тюремно-героїновим стажем, «запоребрикові» контркультурні діячі, призабуті вітчизняні політв’язні, й ця неоднорідність прозових рисунків Вольвача дозволить читачеві пробратися до кухонь абсолютних геніїв та істинної нечисті, почути мертвих – побачити живих.

Нові книги-фіналісти чекають на Вас у відділі абонемента.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com