Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Мова єднання


«Українська мова як код нації» - тема дискусії з учнівською молоддю Хмельницького ліцею № 17, яка присвячена Дню знань, в рамках засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві».

Перед переглядом кінострічки провідний бібліотекар сектору періодики та просвітницької роботи Олександра Кот зробила короткий екскурс в історію становлення незалежної України та наголосила про важливість знання української мови для розвитку державності.

Присутні переглянули документальний фільм режисера Сергія Лисенка «Мова» з колекції Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Учасники зустрічі дискутували з приводу: що мотивує громадян вивчати українську мову? Чи потребує державна мова додаткових засобів правового захисту?. Говорили про історичні та культурні корені мови, ідентичність, яка вирізняє українців з-поміж інших народів, про патріотизм, волонтерство та сподвижництво, самоорганізацію громадянського суспільства.

Експерт Орися Підвальна ¬ заступник начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформувала учасників заходу щодо основних положень Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Учасникам було донесено інформацію щодо обов`язковості української мови у всіх сферах суспільного життя та про заходи відповідальності у разі недотримання мовного законодавства.

Анастасія Чеглакова – координаторка Хмельницького клубу «Толерантність», із статусом – внутрішньо переміщена особа з м. Луганськ, поділилась історіями ставлення луганчан до української мови до 2014 року.

Тетяна Матвійчук - кандидат психологічних наук, доцент, дитячий та сімейний психолог, експерт, наголосила, що для підростаючого покоління важливим є усвідомлення власної ідентичності. Розуміння того «хто я є» і «який я є» допомагає прагнути до особистого та професійного успіху у власній країні, мовою якою я думаю, говорю і пишаюсь нею.

Звучали українська пісня «Звучи рідна мово» у виконанні Анни Сосновської, директорки Центру культури та дозвілля «Барви» Розсошанської територіальної громади та авторський вірш «Хай сяє рідна мова» Ніни Шмурикової, поетеси, члена Національної спілки письменників України.

До експертної групи заходу долучився Василь Горбатюк – директор Хмельницького обласного літературного музею, член Національної спілки письменників України.

Для присутніх презентовано книжкову виставку «Україна єдина та вільна».


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com