Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Україна – суверенна держава


До Дня прийняття Декларації про державний суверенітет відбувся День інформування «Україна – суверенна держава» у Літньому читальному залі під відкритим небом в міському сквері імені Т. Г. Шевченка.

16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. У вказаному документі закріплювались загальнолюдські цінності та бачення майбутнього України. Декларувалось, що Українська РСР є суверенною національною державою з власним громадянством, а Український народ – єдиним джерелом влади. Декларація закріплювала право на державний бюджет, свою грошову одиницю та власні Збройні сили. Ухвалення Декларації про державний суверенітет стало вирішальним кроком до здобуття незалежності України.

Для хмельничан та гостей міста, які відвідали Літній читальний зал, представлено матеріали, що висвітлюють цю доленосну подію в історії нашої держави, дають цілісне уявлення про основні віхи становлення її незалежності.

Присутні ознайомилися з виданнями, які містять документи, що відображають процес прийняття Декларації: законопроєкти, пропозиції, аналітичні статті, спогади і свідчення народних депутатів, які брали активну участь в процесі ухвалення Декларації про державний суверенітет України. Особливу зацікавленість відвідувачів викликало видання «Декларація про державний суверенітет України: історія прийняття, документи, свідчення», в якому зібрано усі документи, що стосуються процесу прийняття Декларації, – законопроєкти, пропозиції, повні стенограми їх обговорення і постатейного прийняття, результати поіменного голосування, а також аналітичні статті та особисті спогади народних депутатів ХІІ скликання Верховної Ради УРСР (І скликання Верховної Ради України).

Відвідувачі Літнього читального залу дізналися, що вперше День Незалежності України відзначили 16 липня 1991 року – у першу річницю прийняття Декларації про державний суверенітет України Верховною Радою УРСР.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com