Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Бібліотека в громаді: реалії часу


Завершив роботу триденний семінар директорів «Бібліотека в громаді: реалії часу» для завідуючих центральними бібліотеками територіальних громад. Цього року він проходив в режимі онлайн на комунікаційній платформі Zoom, що дозволило долучити до заходу компетентних осіб з різних галузей знань. За три дні в семінарі взяли участь понад 200 учасників.

Крім фахівців Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки, спікерами заходу стали запрошені гості: начальник управління культури Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької ОДА Натальська О. В.; голова Хмельницької обласної організації профспілки працівників культури Луценко М. О.; фахівці Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого – завідуюча науково-методичним відділом Богуш Т.І., головні бібліотекарі Лагута Л.М. та Кравченко С.М.; завідувач відділення Кам’янець-Подільського коледжу культури та мистецтв Павлюк О.Я.; комунікаційник Міністерства цифрової трансформації України Мінаков О.В.; продюсерка Хмельницької філії Суспільного мовлення Тімкова Л.С.; директори центральних бібліотек територіальних громад області.

Під час семінару обговорювали різнопланові питання, зокрема, захисту прав бібліотекарів через професійну спілку працівників культури; послуг, сервісів, проєктів та конкурсів ВГО «Українська бібліотечна асоціація».

Фахівці НБУ імені Ярослава Мудрого розібрали виклики та можливості, які відкрилися перед бібліотеками в умовах адміністративно-територіальної реформи, розібрали правові компетентності керівника публічної бібліотеки в нових умовах; проєктно-грантової діяльності бібліотек та реалізації бібліотечних ініціатив; забезпечення публічних бібліотек регламентуючою документацією.

Комунікаційник Міністерства цифрової трансформації озвучив напрямки реалізації заходів Національної кампанії з цифрової грамотності за проєктом «Дія. Цифрова освіта» та участь у цьому процесі бібліотек і бібліотекарів.

Спільно з фахівцем телевізійного мовлення розібрали важливі моменти: як потрібно говорити зі ЗМІ, щоб бути почутим та як правильно комунікувати з глядацькою аудиторією через екран монітора.

Кожен день семінару завершувався діалогом у форматі «питання-відповідь», щоб усі учасники отримали вичерпну інформацію на свої проблемні робочі питання.

На семінарі ділилися досвідом спільної проєктної роботи фахівці наукової бібліотеки та директори ЦБ Чемеровецької та Волочиської територіальних громад. Представники міст Кам’янець-Подільський та Хмельницький розповіли про успішні ініціативи для громади в рамках Бюджетів міських ініціатив. Також потрібно відмітити цікаво представлений досвід бібліотек Полонської міської територіальної громади по забезпеченню доступу до знань, інформації, комунікації і дозвілля людей з порушенням зору та інших маломобільних груп та сучасний формат обслуговування мешканців села в медіатеці Гуменецької сільської громади.

З цікавістю учасники прослухали практичний досвід роботи публічно-шкільних бібліотек у Дунаєвецькій міській громаді. Директор ЦБ Ізяславської міської територіальної громади представила культурологічні ініціативи бібліотек для мешканців громади.







 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com