Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Людина і довкілля: сучасний аспект


Кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Право в об’єктиві» розпочав реалізацію проєкту «Бережи довкілля – сортуй сміття» у рамках «Кампанії по збереженню довкілля – на підтримку реформи сфери довкілля» за сприяння та підтримки ГО «Докудейз».

«Людина і довкілля: сучасний аспект» – тема онлайн-дискусії за участю ГО «Ініціативні громадяни Чемеровеччини», представників установ та організацій краю, жителів Чемеровецької територіальної громади та студентської молоді.

Присутні переглянули документальну стрічку «Край електросміття» австрійського режисера Девіда Феделя з колекції DOCU/КЛУБ - Docudays UA.

Cпікерами заходу були: Ольга Чорна та Руслана Матущак – юристки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області; Надія Чудик-Білоусова – професор кафедри трудового, земельного та господарського права та Мирослава Гарієвська – доцент кафедри цивільного права та процесу, завідувачка юридичної клініки Хмельницького університету управління та права ім. Леоніда Юзькова; Оксана Кізаєва – регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області; Вікторія Довгаль – інженер з охорони навколишнього середовища солодового заводу ПрАТ «Оболонь» та Ксенія Косюк – комунікаційниця офісу «Розумне Довкілля. Хмельницький».

Під час онлайн-дискусії учасники обговорили екологічні проблеми, що ведуть до техногенної катастрофи. Міркували над питаннями: забруднення навколишнього середовища, появи стихійних сміттєзвалищ, переробки, утилізації та збуту побутових відходів, взаємовідносин людини та природи.

Учасники говорили про порушення прав людини та її умов праці у країнах «третього світу»; неготовність громадян сортувати відходи; відсутність переробних заводів; недієвість та відсутність Програм екологічного напрямку, їх фінансування у територіальних громадах.

Руслана Матущак ознайомила з Законом України «Про відходи», який потрібно суттєво оновити; повідомила про нові правила поводження з побутовими відходами; нові законопроєкти, які мають виправити нинішню ситуацію, а також посилити відповідальність, збільшити штрафи за порушення правил поводження з відходами та посилити контроль за товаром при перетині кордону.

Оксана Кізаєва наголосила учасникам заходу, що безпечне довкілля є одним із ключових елементів гарантування основоположного конституційного права – права на життя. Розповідала про моніторинг дотримання екологічних прав людини, який є стратегічним напрямком діяльності Уповноваженого на 2020-2021 рік. Повідомила про результати проведення моніторингу у територіальних громадах Хмельниччини. Звернула увагу присутніх на механізм реалізації екологічних прав, зокрема права на доступ інформацію про стан довкілля, права на участь громадськості в процесі прийняття рішень з питань, що стосуються довкілля.

Ксенія Косюк надала інформацію про завдання та діяльність Офісу проєкту «Розумне довкілля Хмельницький», який створено у 2020 році при комунальному підприємстві «Спецкомунтранс» для вирішення проблеми відходів у місті Хмельницькому. Поінформувала учасників про небезпечні відходи, які можна здати у Центр управління відходами та презентувала роботу екобуса у громаді.

У заході взяли участь 35 учасників – представники Чемеровецької територіальної громади та студенти Хмельницького університету управління та права ім. Леоніда Юзькова.






 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com