Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Пам’ятка живе тоді, коли нею цікавляться люди


В рамках дня інформації відбулися:

- сторітелінг «Збережемо пам’ятки культурного спадку нації»;

- презентація книжкової виставки «Заповідна Хмельниччина» з фондів бібліотеки;

- перегляд та обговорення документальної стрічки «Колір фасаду: синій» (режисер: Олексій Радинський) з колекції «DocuClub».

У заході взяли участь начальник відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації, головний архітектор області Ірина Дунаєвська; заступник директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Сергій Шпаковський; архітектор, заступник голови правління Хмельницької організації національної спілки архітекторів України Сергій Козак; фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області та представники територіальних громад Хмельниччини.

Директор бібліотеки Катерина Чабан відкрила захід і привітала учасників з Днем пам’яток історії та культури України, презентувала проєкт «Інтерактивна культурно-туристична мапа Хмельниччини» до роботи над яким долучилася наша бібліотека.

Під час заходу Сергій Шпаковський та Сергій Козак ознайомили присутніх з станом пам’яток історії та архітектури Хмельницької області. Наголосили, що насамперед у збереженні пам’яток архітектури мають бути зацікавлені територіальні громади Хмельниччини і ініціювати відновлення пам’яток, які є на теренах їх громади.

Після перегляду документальної стрічки «Колір фасаду: синій» учасники заходу активно обговорювали питання: хаотичного та часто незаконного будівництва, схронність пам’яток, занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Обговорили проблему сприйняття радянської спадщини і чому важливо про це розповідати і показувати людям цінність таких об’єктів. Учасники зауважили, що проблеми захоплення пам’яток архітектури полягає у неоднозначному трактуванні норм чинного законодавства.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com