Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Пан Редактор. Єжи Ґедройць та його спадщина


Історична мандрівка «Пан Редактор. Єжи Ґедройць та його спадщина» відбулась для учасників клубу з вдосконалення навичок польської мови за сприяння обласного осередку Спілки поляків в Україні. Говорили про долю відомого польського публіциста та громадського діяча, засновника і головного редактора культового часопису Kultura (Париж), про його роль у налагодженні польсько-української співпраці.

Про відомий польський рід Собанських розповів заступник з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, член міжнародної організації захисту пам’яток ICOMOS Шпаковський С. М. Магнати Собанські мали резиденції на Поділлі, а саме: у с. Ободівка, с. Верхівка та с. Баланівка Вінницької області. На зустрічі доторкнулись до питань збереження, дослідження та популяризації пам'яток культурної спадщини, зокрема маєтків, костелів, кладовищ.

Також згадали давній слов’янський звичай спалювання Морени (польск. Marzan(n)у), що символізував проводи морозів, снігу, хуртовин та перемогу весни над зимою.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com