Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2021 рік


Відбулась презентація ювілейного 55-го рекомендаційного бібліографічного довідника «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2021 рік».

Захід проходив в залі бібліотеки і паралельно в ZOOM за участю науковців, краєзнавців, журналістів, просвітян, працівників музейних, архівних, навчальних, бібліотечних закладів, всього понад 200 чоловік.

У презентації взяли участь: голова Хмельницької міської організації Національної спілки краєзнавців України Юрій Блажевич; доцент Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, кандидат історичних наук Віктор Адамський; директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець; письменник, голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України Петро Маліш; письменник, директор обласного літературного музею Василь Горбатюк; письменник, голова обласного об’єднання товариства «Просвіта» Віталій Міхалевський; заступник голови обласного відділення Національного олімпійського комітету в Хмельницькій області Віктор Флентін та інші.

«Календар … на 2021 рік» містить 586 знаменних дат з життя області, у т.ч. 67 вперше виявлених дат. Під час презентації у бібліотеці розповіли й про ювілейні дати, якими буде багатий цей рік, та інформацію про які можна знайти у довіднику.

Серед ювілейних дат у 2021 р.: 1025 років м. Полонне, 610 – смт Летичів, 590 – м. Хмельницький, 875 – смт Меджибіж та ще 62 населених пункти Хмельниччини відзначатимуть ювілейну річницю з часу першої документальної згадки.

155-річний ювілей відзначатиме Кам’янець-Подільська міська бібліотека ім. К. Солухи, 120 років – обласна універсальна наукова бібліотека, 100 – гуманітарно-педагогічна академія, 50 років з часу заснування Меджибізького історико-етнографічного музею, нині Державний історико-культурний заповідник «Межибіж», 25 – Хмельницька школа-студія іконопису «Нікош» – єдина школа візантійського канонічного письма, 100 та 90-ліття – низка районних газет.

Багато ювілярів серед вчених, мистецтвознавців, політичних діячів. Серед нововиявлених імен: священнослужителі, які зазнали утисків в часи сталінізму – Антоній Кобець, Йосип Савінський, Фелікс Любчинський, Антоній Матушевич, Ян Лєвінський, Михайло Надольський, медики – Іван Мельник, Леонід Смольський, Іван Лановий, біохімік – Іван Мещишен.

Учасники презентації отримали паперовий примірник довідника для установ та організацій, ознайомилися з книжковою виставкою «Календар знаменних та пам’ятних дат», обговорили напрямки подальшої співпраці у створенні довідника та його значення для розвитку краєзнавства і поширення інформації про Хмельниччину в Україні та світі.

«Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2021 рік» виставлений для широкого загалу на веб-сайті бібліотеки http://ounb.km.ua/vidanya/2020/2021_02_07_1_1.pdf. Тут, до речі, зберігаються і щорічні архіви календарів, починаючи з 2011 року.










 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com