Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Я маю право….


Відбулося онлайн-засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» на тему «Я маю право…».

У заході взяли участь 35 учасників – користувачі бібліотек з Красилівської, Нетішинської, Кам’янець-Подільської міських територіальних громад, члени громадських організацій «Ініціативні громадяни Чемеровеччини» (Чемеровецька селищна територіальна громада) та «Старокостянтинів небайдужий» (Старокостянтинівська міська територіальна громада).

Присутні переглянули документальний фільм із фондів колекції Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA «Яма» (режисер Їржі Стейскал) .

Після перегляду учасники обговорили низку питань: сутність та значення прав людини, захист людиною своїх прав та законних інтересів, у тому числі від органів державної влади та місцевого самоврядування, дотримання реалізації права власності; громадянське суспільство та його розвиток, формування громадського обов’язку громадян та залучення їх до вирішення суспільних проблем.

В ході дискусії експерти висловили різні позиції стосовно діяльності забудовників на території населених пунктів. Юристи наголосили, що є усталена практика вирішення спорів у судовому порядку між власниками земельних ділянок та потенційними забудовниками.

Говорили про відвагу та оптимізм головної героїні фільму, незважаючи на проблему, яка сталася у її житті.

Дискутували про приватне життя громадянина, право на вибір, дотримання санітарних норм, виконання батьківських обов’язків. Звучали різні думки з приводу фрази Фрідріха Ніцше: «все, що мене не вбиває, робить мене сильнішим!».

Модераторами обговорень були: Ірина Дунаєвська – начальник відділу містобудування та архітектури Хмельницької обласної державної адміністрації; Інна Куцка – заступник начальника управління екології та благоустрою м. Хмельницький; Ольга Чорна, Руслана Матущак та Оксана Банкова – фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області; Альона Береза – регіональна представниця в Хмельницькій області Інституту масової інформації, співголова Ради реформ Хмельниччини; Антоніна Джал – психолог Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Оксана Кізаєва, Оксана Шейгец та Ольга Осередчук – фахівці Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області.

До обговорення долучилися соціальні партнери із Закарпатської області: Мирослава Пилипчинець – голова Закарпатського відділення комітету Асоціації адвокатів України; Денис Сухотін – голова Закарпатського обласного товариства осіб з інвалідністю та Василь Шетеля – голова ГО «Правозахист-Україна», шеф-редактор Закарпатської обласної газети «Правозахист громади».






 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com